17.5.2014

Nato kurkkii nurkalta

Puolustusministeri Carl Haglungin mielestä Suomi on nyt lähempänä Natoa kuin koskaan. Hangossa Rkp:n puoluekokouksessa puhunut Haglund sanoi, että puolueenkin on otettava kantaa Natoon vuoden sisällä.

Haglund kuulema toivoi, että suomalainen keskustelu Natosta jatkuu ensi kevään eduskuntavaaleihin asti, koska maan puolustusta pitäisi pohtia vakavasti.

Niinhän se on, kuten ministeri sanoi. Vakavasta asiasta on kysymys. Luultavasti keskustelu Natosta jatkuu Suomessa vielä seuraavan hallituskaudenkin yli. Sitten on yhä lähempänä mm. Hornet-hävittäjien älyttömän kallis korvaaminen, mihin Suomella ei edelleenkään liene varaa.

Nato ei osta Suomelle uusia hävittäjiä, eikä muutakaan sotaroinaa, verorahoista niiden hinta on revittävä, kuten tähänkin asti.  Jotain voimme saada Naton jäsenmaista käytettynä halavalla, kuten viimeisimmät Leopardit Belgiasta. 

Mutta uudetkaan ruotsalaiset hävittäjät eivät taida suomalaisille kelvata, ei kai sitten? Muuttuuko asia miksikään, jos ruåtsalaiset hakevat piankin Naton jäseneksi?

Tämän linkin takana olisi asiasta ehkä vähän toisenlaisia näkemyksiä.

***
Ennen uusinta panssarihankintaa Suomi osti ruostumaan ison määrän Neukkulalta Itä-Eurooppaan jääneitä venäläisiä panssareita, joiden romuttaminenkin oli myöhemmin monin tavoin ongelmallista.

Tulisikohan halvemmaksi hankkia uusia sotilasoppeja Vietnamista tai Afganistanista, joissa resupoikien laumat osaavat yhä vieläkin antaa suurvalta-armeijoille kyytiä. Niin Neukkulalle, korjaus: Venäjälle, kävi myös ensimmäisessä Tsetsenian sodassa. Georgiasta ei sitten venäläisille paljoa vastusta ollut. 

Paras keino voittaa sota olisi luovia pelinapulat niin, ettei tarvitsisi sotia ollenkaan. Olemme  eläneet harvinaisen pitkän rauhan ajan Suomessa ja melkein koko Euroopassa. Kaikkia rauhankyyhkyjä ei ole vieläkään alas ammuttu.

***
Puolustusministeri Haglund kunnostautui hiljattain pukeutumalla Ukrainan väreihin, keltasiniseen solmioon, ikäänkuin protestiksi Venäjän suurvaltarymistelylle. Kuvahaulla huomasin, että kyllä Naton ystävillekin löytyy solmioita. Tyrkyllä olisi muitakin natohenkisiä fanituotteita.

Nyt olisi jo aika tunnustaa värejä, jos vain on jo pähkäillyt valmiiksi oman kantansa Suomen Naton jäsenyyteen. Intrigööri ei ole, ei vieläkään.

Lisäys 19.5: Jos kaikki vain jahkailevat, ehkä talvisodan ajan historia toistuu ja Suomessa jaetaan taas reserviläisille kokardit ja tussarit, ehkä jousipyssyt. Sotakalumme vanhenevat, mutta ei sentään päästetä reikärautoja ruostumaan.

***
Uutistuutti kertoi, oliko se eilen, että hra Putin vaatii Ukrainalta (eli käytännössä viimeistään ensi talvea vasten EU:lta) käteismaksuja seuraavista öljy- ja kaasutoimituksista. Tulipahan mieleen, että mikä on Krimin niemimaan hinta?

Kaipa yhdellä Krimillä sotasatamineen, lentokenttineen ja armeijan tukikohtineen saisi Ukrainaan monta pitkää putkellista venäläistä kaasua ja öljyä? Onhan Krimin niemimaalla muitakin käypiä arvoja kuin sotilaallista painoa. Hra Putinin ei ehkä pitäisi olla noin saita ja ahne, jos hän onkin hanakka tuppautumaan toisten maille rellestämään.

Eihän suurvallan massissa muutama ykkösmiljardi veljeskansan velkoja paljon paina, jos sotavoimien uusimiseenkin aiotaan laittaa satoja miljardeja, eurorahassa laskettuna. Ennen suurvaltojenkin maailmassa oli sellaisia edes teoreettisia, arvoja, kuten reilu peli ja säädyllisyys. Vai eikö Venäjä ole suurvalta muuten kuin alueellisesti?


***

Ei kommentteja: