13.5.2014

Veroparatiisien yrttitarhoista

Valtakunnanjohtaja Jyrki Katainen sai pari vuotta sitten Berliinissä Angela-tädin ja hänen puoleensa luona visiteeratessaan kultaisen Ludwig Erhard -kunniapalkinnon. Tämän tunnustuksen Katainen sai huomattavista ansioistaan sosiaalisesti kestävän markkinatalouden kehittämisessä. Taputapu!

Viime kuussa Suomessa vieraillut eurooppalaisen keskikusta-oikeistolaisen EPP-puolueen kärkiehdokas, Luxemburgin vahva mies Jean-Claude Juncker maalaili Kataiselle painavaa komissaarinsalkkua, jos hän itse tulee eurovaalien jälkeen valituksi komission johtoon.

Luxemburgin pitkäaikainen valtiovarainministeri ja pääministeri, sekä euroryhmän puheenjohtajanakin vuosia toiminut Juncker on hänkin suurmerkillinen mies. Hänet palkittiin jo vuonna 2006 Aachenissa Kaarle Suuren kunniaksi lyödyllä prenikalla eli Karlpreis-palkinnolla henkilönä, joka on vaikuttanut myönteisesti Euroopan idean ja rauhan edistämiseen. Vaikuttavaa!

Pankkivaltio Luxembugia on aina palkittu myös roimilla rahastosijoituksilla ja sinne on perustettu pankkikonttoreita toistensa viereen, sillä onhan Luxemburg perinteisesti tärkeä veroparatiisi mm. Irlannin ja tästä toiminnasta kuuluisan Caymansaarten ohella. Veroparatiiseja on toki maailmalla koko joukko muitakin ja pitääkin olla, ettei verottomasti tienaaminen tökkisi. Leijonanosa maailman suuryhtiöstä ja -sijoittajista suosii jostain syystä juuri veroparatiisivaltioita.

Kansalaisjärjestö Finnwatch selvitti, että myös työeläkevaroja on sijoitettu veroparatiiseihin vähintään 37 miljardin euron arvosta. Finnwatch moittii työeläkeyhtiöitä niiden vastuullisuuden puutteesta, koska lakisääteisestä työeläketurvasta huolehtivat yhtiöt sijoittavat suomalaisten työeläkevaroja agressiivista verosuunnittelua tekeviin yrityksiin.

Kansan Uutiset kertoo, että Eläkeläiset ry moittii niinikään työeläkeyhitöitä veroparatiiseissa kikkailusta. Työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes antaa ymmärtää, että tässä asiassa tarkoitus itse asiassa pyhittää keinot. Nuoremmille pitänee kertoa, että Siimes toimi aikanaan erään monille tutun vasemmistopuolueen veturina.

Eikö se niin ole, että jos moraali ja raha laitetaan vaakakuppeihin, kyllä rahakuppi aina alas jytkähtää. Mitäpä tuohon sanoisi muuta kuin sen, että ehkäpä EU:n suurilla miehillä Junckerilla ja pienen Suomen "toivolla" Kataisella on mielessä paratiisin rakentaminen jo maan päälle, ainakin sellaisen veroparasiittien ikiveroparatiisin. 

Maailma se järjestyy uudestaan, ihan silmiemme edessä. Mutta elämä se on kuin silikkiä vaan. Ja kultaisia ansiomerkkejä.
***

Ei kommentteja: