21.1.2019

Biosähköä suolistosta


Jokohan se marmatus uusiutuvan biosähkön puutteesta kohta loppuu, kun ihmisestä itsestään löydettiin jopa satoja erilaisia sähköä tuottavia bakteereita?

Osa sähköisistä bakteereista on haitallisia, kuten ripulia aiheuttava listeria. Mutta sähköä tuottavat myös hyödylliset maitohappobakteerit. Sellainen on mm. lactobacillus, jota laitetaan mm. jogurtteihin, piimään, viileihin ja juustoihin.

Tekniikan Maailman syksyisessä jutussa tutkijat lupailevat, että sähköä tekevien bakteerien löytäminen voinee antaa lisää virtaa heille, jotka yrittävät kehittää mikrobeista ”eläviä akkuja”. Kehittyvillä bioenergetiikan teknologioilla voisi tuottaa sähköä mm. jätteenkäsittelylaitteiston bakteereista.

Staattinen sähkö on sitten eri asia. Tuo etenkin talvivaatteiden takia lisääntyvä hankaussähkö voi aiheuttaa kovia räpsyjä vaikka mistä ja milloin vain. Pieniä sähkövirtoja kehittyy myös ihmisen elimistössä. Kännykkää ei sentään pääse lataamaan taskussa, mutta varmaankin ihmisen itse tekemää sähköä voinee vielä hyödyntää. 

Monta ihmistä porukassa tuottaisi kai enemmän virtaa kuin yksi yksinäinen. Ihmiset voisivat olla edes jotenkin tuottavia myös jouten ollessaan tai maatessaan. Ja onhan niitä apuvälineitä, kuten propelli- ja aurinkokennolakkeja.


***

7 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Sähköstä en tiijä muuta kuin että nyt tuli politiikkaan sähköä:ensin Touko Aallolle tehtiin pallonlaajennus, sitten Antti Rinteelle pallolaajennus ja vielä kaiken huipuksi Maria Lohela lähtee nytkyttämään Harkimon kanssa.

intrigööri kirjoitti...

Toukosta en tiennyt, luulin sitä hyväkuntoiseksi nuoreksi mieheksi. Sehän on vihreissä pelkkä etu, jos päästä vähän huispailee. Avovaimollaankin lienee pääasiassa pientä häikkää, kertoivat lehdet syksyllä. Mutta kukas tässä ihan täysillä jaksaisi painaa?

Antilla on kai terveys heikoilla, eikä semmoista kellekään toivoisi. Maria Lohela hoiteli aika hyvin sen tilapäisen sukupuolenvaihdoksen puhemieheksi. Harkimon matkassa voi olla kyllä kivaa, eikä siinä silloin välttämättä tartte äänestäjiäkään, ei ainakaan jos ei itse ole ehdolla.

intrigööri kirjoitti...

Unohtui tuo sote- ja maakuntamyllerrys. Suattaa olla, että kepun maata kaatava hanke kaatuu jo eduskunnassa, koska teoreettinen enemmistö on Lohelan loikan jälkeen vain yksi ääni. Ei se pidä, eikä kai tarvitsekaan noin niukalla erolla pitää, sillä asia on iso.

Miksi nää aina yrittää tehdä kerralla älyttömän suuria mulkkauksia? Julkista terveydenhoitoa olisi voitu parantaa vaiheittain, koska se on ollut ennestäänkin hyvässä mallissa. Maakuntavaaleissa en edes halua äänestää.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tarkoittikohan Nilsa-Aslak Aallolle tehtyä pallonkutistusta?

intrigööri kirjoitti...

Nuorempana minä hoidin itse terveyttäni ja kävin melko usein Alkossa tekemässä pullolaajennuksen.

Veijo Hoikka kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
intrigööri kirjoitti...

Anteeksi kun poistin, mutta ei olla liian tuhmia!