23.1.2019

Liian vähän pakolaisia?


Nyt kyllä monia harmittaa, sillä Suomeen tulee kuulema ihan liian vähän pakolaisia. Useissa kunnissa on lopulta aktivoiduttu ottamaan vastaan kiintiöpakolaisia, mutta tulijoita ei riitäkään kaikille. Suomen pakolaiskiintiö on, toistaiseksi, vain 750 henkilöä, mutta kuntapaikkoja olisi eri puolilla maata liki  1300 tulijalle. Näin kertoo Verkkouutiset.

Kuntapaikkoja lisättiin turvanhakijoiden vuoden 2015 vyöryn takia. Suomen vastaanottoverkosto tuplaantui jo 2016. Jutussa jututetun TEM:n asiantuntijan mukaan kuntien kehittämät kotouttamispalvelut saattavat nyt rapistua ja varautuminen heiketä, ellei kiintiöpakolaisia tule enemmän.

Ministeriö suosittelee, että kiintiöpakolaisia sijoitettaisiin halukkaisiin kuntiin kierrättämällä, niin että näitä "voimavaroja" riittäisi useammalle kunnalle. Siis ihmisiä kierrättämällä kuin kuntien mieliksi!

***
Ylimitoitetut pakolaisten kuntapaikat eivät kuitenkaan aiheuttane kansallista tai edes paikallista hätätilaa. Kotouttamispalvelujen vahvuuksia, kuten henkilöstöä, voitaneen sijoittaa muihin tehtävin, vaikka silleen kivasti kierrättämällä.

Kiinteistöt tietysti "syövät seistessäänkin", koska rakennuksia on pidettävä kunnossa ja lämmitettävä. Mutta myös monet tärkeät kotimaiset toiminnot ovat tiloja ja auttavia käsiä vailla. Tyhjyyttään kaikuviin kuntien tiloihin voitaisiin jossakin sijoittaa esimerkiksi vanhusten ryhmäasumista, ehkä hoitopaikkojakin.

Kimppakämpissä, isoissa ja sopivissa tietysti, vanhempi väki voisi osin toimia myös toistensa auttajina, vaikka vain tärkeinä juttukavereina ja tuki-ihmisinä, jolloin maksullisen ulkopuolisen avun, kotihoidon käyntien tarve vähenisi. Ruokaakin vanhukset osaavat laittaa ja ainakin lämmitellä niin kauan kuin käsi käy. Samalla viisiin hoituisi osittain myös siivous ja pyykkäys, saunominenkin.

Kunnissa myös lapsilta ja nuorisolta puuttuu usein tiloja erilaisille kokoontumisille ja harrasteille. Moninainen harrastajaväkikin on aina jotain edullista kokoilemistilaa vailla.

***
Lähes kaikissa isommissa kunnissa on tarve myös kuntalaisten tilapäisistä ja pysyvämmistä asunnoista. Kasvukeskuksissa kaupalliset vuokrat karkaavat jo pientuloisten ulottumattomiin ja nykyajan supersossu-kelan menot, kuten toimeentulotuki- ja asumistukimenot paisuvat helposti yli määrärahojen. Taajamissa tarvittaisiin paljonkin lisää kohtuuhintaisia asuntoja, jos ajateltaisiin ihmisiä ja yhteisöjä, eikä vain yksityisiä pisneksiä. Asunnottomiakin on keskuudessamme!

Ei liene syytä vaipua missään epätoivoon sen takia, ettei vuoden 2015 pakolaisvyöryä seurannut heti uusi yhtä suuri tai vielä suurempi maahantulijoiden määrä. Tulijoita maailmalla olisi vaikka kuinka, jopa näille raukoille pohjoisille rajoille, kunhan vain heille riittäisi tarjota asuntoja ja elatusta. Omalla työllään pakolaiset eivät juuri pysty täällä pitkiin aikoihin tienaamaan, vaikka heillä olisi siihen halujakin.

***
Vaaleja vasten meitä erityisesti pelotellaan ja herkistellään ilmastolla ja pakolaisilla ja ihan vaikka millä. llmastopakolaisuuden peikko on toistaiseksi ja onneksi pysynyt pois nurkista. Se on tärkeää, sillä Suomihan on "peruuttamattomasti" sitoutunut siihen ja tuohon ja vielä paljoon muuhunkin, joten meidän kuuluisi kiltisti ottaa vastaan kerralla vaikka miljoona Ruotsin kautta tänne ohjattua pakolaista. 

Samalla lailla pitäisi huolia tänne yhtään vastaan panematta Venäjältä ehkä tulevat ihmismassat. Tärkeintähän on, etteivät suomalaiset koskaan saa vihata ketään, eikä mitään! Jos vihaavatkin, nyrkkiä pitää puristella taskussa, eikä laittaa sormia näppikselle.

Näin se on, mutta suurpakolaisuuden tänne iskiessä tulisi äkillisen pakolaisuuden paikka myös meille Suomen kantapeikoille. Olisi pakko jättää tänne poliitikot, niiden kamut ja mamut keskenään. Tolkun suomalaisille ei olisi enää tilaa, eikä paljon elämisen saumaa taakse jäävässä kotimaassaan. 

Ottaisivatko ehkä sukukansat Viro ja Unkari meidät vastaan, kaikki suomalaiset laiva- ja venepakolaiset? Mistä sitten saataisiin limppua ja sen päälle makkaraa? Vihanneksista ei olisi silloin *itunkaan väliä! Kaikenlaista tarvittaisiin, eikä paljon voitaisi tuoda mukanamme.

***
Kukaan ei ole myöskään yhtään uskottavasti kertonut, miten suomalaiset voisivat omilla ja itseään säästämättä tekemillään toimilla pelastaa maapallon ilmaston. Ehkä tulevan hallituksemme muodostajat, vihervasurit ja kokoomuslaiset sen meille vielä kertovat? Kepu menee toistaiseksi takaisin pottukuoppiinsa! 

Suomessa on kohtalaisen hyvä ilmanala ja aika puhtaat vedet, joten muuta maailmaa meidän tässä vain pitäisi kovasti pelastella. Linkitän vielä Esko Valtaojan juttuun.

***
Ai niin! Ei sitten sitten pidä syödä riisipiirakkaa karjalanpiirakkana, sillä se on EU-byrokraatin mielestä tuhmasti tehty.

***
Ja ex-presidentti Halonen, sinä minkä teit, kun hävitit suomalaisten hyvät ja täysin turvallisesti säilytetyt sotapelotteet eli maamiinat! Päästit Tarja samalla nämä sotahurjat irti kaikkine hyppykavereineen! 

Liekö se hyppytappokalu parasta mitä nämä urhoolliset sotatieteilijät ovat keksineet, mutta ei se näille riitä, ei sitten alkuunkaan.


6 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Luontoa on suojeltava, kukin omalla tavallaan. Koijärveä suojeltiin aikoinaan hirviökoneilta, suojelijoita palkittiin niskoittelusta reiluilla sakoilla. Kehityksen myötä suojeluskuntalaiset ovat siirtyneet metsistä asfalttiviidakoihin, jossa suojeltavaa tulee länsipuolen ovista ja ikkunoista. Nyt ei tarvita kettinkejä, henkiset niskalenkit riittävät rajatkiinni-kansanryhmästä, toki hallitsijoiden luvalla ja tuella.

Tuo hyppy-jytky vaikuttaa tolkun peliltä! Vieläkin edullisempia värkkejä on olemassa. Vietnamin sodassa pohjoisen pojat laittoivat huolella lättyyn jenkkejä luonnon antimilla. Tästä voi lukea erinomaisesta kirjasta: Cu Chin tunnelit (Tom Mangold, John Penycate: The Tunnels of Cu Chi). Uskomattomia pieniä miehiä, viihtyisiä lukuhetkiä!

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Tuleeko pakolaispulsta vaalien kärkiteema?

intrigööri kirjoitti...

Veijo Hoikalle: Kyllä minä maanpuolustusta vielä ruutiukkonakin kannatan ja se pitää olla tehokasta. Mutta ei mahda mittään, että tuommoinen hyppymiina tuntuu kauhialta vehkeeltä, vaikka oli niitä pomppumiinoja jo viime maailmansodassa.

Itsekin opettelin intissä virittelemään ansoja puiden kylkiin, tosin vain tulenkuvauspanoksilla. Panssareita varten laitettiin tien penkkaan routapanos, mitä kokeiltiin vanhaan vaununraatoon, läpi meni kuuma metalli ainakin siitä panssarista.

Vietnamissa olivat kyllä kekseliäitä. Kertoivat ampuneensa kopterinkin alas, ampumalla jonkin heinäseipään tapaisen isolla jouskalla kopterin roottoriin.

intrigööri kirjoitti...

Risto Jääskeläiselle: Nykymualimassa en ihmettelisi enää mitään. Surkeaahan se on, jos saamme tänne liian vähän moniosaajia, koneinsinöörejä ja yleisrikastuttajia. Kyllä siitä vihervasemmistolle hyvän vaaliteeman saisi.

Ruåtsalaiset liikennesuvakit käännyttivät tulemaan junilla Haaparantaan ja siitä busseilla Suomen rajalle noin 30.000 ahkerikkoa. Mutta pitikö Suomessa vain olla hoomoilasena ja ajattaa koko lössi busseilla edelleen ympäri maata tyhjiin rakennuksiin puuroa syömään ja huilimaan?

Olisi mekin voitu tehdä ruåtsalaiset ja panna bussit menemään pohjoiseen Norjan raja-asemille, sekä koilliseen ja itään Venäjän rajanylityspaikoille. Sinne olisimme voineet jättää reilusti naapurien kaipaamia uusasukkaita!

Olisimme voineet kotoutella Suomeen vain syyrialaisia lapsiperheitä, ne kaikki kolme, jotka pääsivät lehtikuviinkin. Tätä ideaa saa sitten käyttää jatkossa vapaasti, en karhua tekijänoikeuksia!

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Ruotsin uuteen hallitussopimukseen kuuluu klausuuli, joka tuo kerralla 20.000 uutta pakolaista. Afgaanipartalapsille perheenyhdistäminen ilman mitään tulorajoja. Kaikki tämä normaalin vuotuisen 40.000 pakolaisen päälle. Entisetkin on hoitamatta.

Kaameaa, jos joku Suomen hallitus rupeaa ottamaan sieltä mallia.

intrigööri kirjoitti...

Pahalta kuulostaa. Totta kai meidän vajakit innostuvat taas ottamaan Ruotsista mallia. Suomeenhan saa tulla miten paljon porukkaa tahansa ja mistä vain. Kaikki otetaan heti sosiaaliturvan piiriin ja asutetaan kiireesti kansalaisuutta odottamaan. Tätähän on viime aikoinakin kuultu kaikista puolueista paitsi persuista. Kristillisistä en oo varma.

Ruotsista varmaan alkavat tavisporukatkin pian häipyä. Mamuja tulee sinne hurjasti ja kaikkein kauheimmista paikoista maailmassa. Riehuminen leviää siellä no-go alueilta muualle ja lahden tälle puolellekin.

Vauraampi väki ja kielitaitoiset nuoret lienevät jo menneet Ruotsista muualle tai kohta menossa, kuten meiltäkin. Parasta kai minunkin olisi alkaa valumaan Viroon päin tai edes johonkin syrjäseudulle Suomessa. Sama se missä sitä loppuikänsä körmöttää.