15.12.2012

Persuviha pursuaa Mullikassakin

Persuviha pursuilee lehdistössä, yhtenä esimerkkinä siitä on lauantaiaamuinen netti-mullikan eli kuopiolaisen Savon Sanomien näyttävä juttu perussuomalaisen kaupunginvaltuutetun ulosottoveloista. Kysymys on tavisvaltuutetusta, joka ei ole ns. julkimo.

Mitä me tästä opimme? Jos olet ylivelkaantunut ja sinulta on ulosmitattu jotain omaisuutta, älä pyri politiikkaan, älä edes kunnanvaltuustoon, äläkä ainakaan perussuomalaisten listoilta. Joudut julkisen vainon kohteeksi! Sinut on bannattu kaikesta normaalista elämästä!

En tunne näitä nykyisiä mullikan mediamurjaaneita, mutta itse entisenä lehtineekerinä pidän tuollaista uutisointia halveksittavana iskuna yksityisen ihmisen vyön alle. Kunnanvaltuutettu on yleensä tavis, yksi meistä, joka on julkisesti uskaltanut ehdolle luottamustoimeen kaikkine ansioineen ja puutteineen. 

***
Pelkän kunnallisen luottamustoimen ei pitäisi tehdä kenestäkään julkkista eli samalla vapaan julkisen riepottelun kohdetta. Tilanne varmaan muuttuu, jos uhrina on perussuomalainen, vaikka joku varavaltuutettu ja hallintokunnan jäsen. Onhan siitä lehdistössä viime vuosilta monenlaisia esimerkkejä. 

Toista se lienee, jos sattuu kuulumaan johonkin sopivaan kultahampaiden hyvävelikerhoon. Silloin ollaan ikävistä asioista mieluiten hyssyn tyssyn.

En tunne lainkaan myöskään jutun kohteena olevaa valtuutettua, mutta periaatteessa tuommoinen uutisointi eli toisen ihmisen epäonnistumisilla mässäily tuntuu pahalta. Sen tiedän, etteivät velkaa oleminen, ylivelkaantuminen tai ulosoton kohteeksi joutuminen ole rikoksia. 

Luottohäiriömerkintä ei ole sama asia kuin merkintä rikosrekisterissä. Muuten kannattaa kunniallisten kansalaisten ja toimittajien jo varoa kadullakin kulkiessaan, sillä ulosottomerkintöjä ja maksuhäiriöitä on tai on ollut sadoillatuhansilla suomalaisilla. 

Jos vaikka 90-luvun laman aikoina olisimme ryhtyneet lehdistössä perkaamaan tavisten tai kunnan luottamushenkilöiden hunningolla olevia raha-asioita ja niistä uutisoimaan, kyllä olisi kiirettä riittänyt. Paljon muita juttuja ei olisi läpysköihin sopinutkaan ja käräjillä olisi saanut työn takia itsekin istua vähän väliä.

Mulli-uutisten mielestä siis ihmiselle ylivelkaantuminen on rikos, mistä kannattaa tehdä häpeäpaalu eli julkisesti varottaa kaikkia lukijoita moisesta velkaisesta hulttiosta, joka on luuserina vieläpä jäänyt työttömäksi. Onko se työttömänä oleminenkin rikos, mistä pitää piiskata torilla ja laittaa naama lehteen? 

Persuviha se on, kun mediassa yleisesti pursuilee. 


* * *

Ei kommentteja: