28.12.2012

Vive la France!

Explorer of the Seas.
Le Monde uutisoi tänään Saint-Nazairen telakan säilymisestä historiallisen laivatilauksen myötä. Royal Caribbean Internationalin tilaama yli miljardin arvoinen jättimäinen risteilijä tehdään nyt STX:n omistamalla (se suomalaisen median mukaan täysin konkurssikypsä pulju?) kuuluisalla ranskalaisella telakalla.


Ranskan talousministeri Pierre Moscovici hehkuttaa: "Laivatilaus symboloi kansainvälistä tunnustusta ranskalaiselle taitotiedolle laivanrakennuksen alalla. Tämä sopimus merkitsee enemmän kuin 10 miljoonaa työtuntia yli kolmen vuoden aikana. Uusi alus toimitetaan vuoden 2016 puolivälissä. Sopimuksessa on myös optio toisesta aluksesta, mikä toimitettaisiin keväällä 2018."

Saint-Nazairessa on rakennettu mm. kuuluisat matkustajaristeilijät Normandia ja Queen Mary 2. Uusi 361-metrinen Oasis tulee olemaan kooltaan telakan suurin alus. Jutussa mainitaan, että telakka kärsi neljä vuotta lamasta. Omia työntekijöitä telakalla on pari tuhatta ja alihankkijat työllistävät 4000 ihmistä.

Le Monde jutun kommenteissa joku kyllä murskuttaa, että "meillä on jo tarpeeksi puolalaisia putkimiehiä".  Joku toinen ajattelee ääneen, että ehkä huonot kipparit voisivat tuoda telakalle lisääkin tilauksia, viitaten kai Italiassa karille ajaneeseen Costa Concordiaan.

Näin rannalle jääneenä satunnaisena tarkkailijana olisi ehkä mukava tietää, kuinka ketterästi STX:n Saint-Nazairen telakan tilauksen tukeminen sujui ranskalaisilta. TS:n mukaan ehtojakin diiliin vielä liittyy.

Jokin EU-säännös nähdään Suomessa tarvittaessa kuin Berliinin muurina. Joistakin muista pikkujutuista, kuten ihmisoikeuksista, ei paljon välitetä. EU:lta otetaan mieluummin sakkoja, sillä Suomihan on tunnetusti rikas maa. 

Ehkä Suomi on siellä unionin sulassa ytimessä sopinut, että antaa vain ranskalaisten ja saksalaisen rakennella laivoja. Meillä Suomessa voidaan väsätä vaikka tuohitorvia ja kyykyttää työttömiä edelleen parhaaseen valtiofasistimalliin? 

Tärkeintä Suomessa on, että työuria jatketaan alusta, keskeltä ja lopusta, vaikka silleen leikisti, koska mitään tolkun töitä ei kuitenkaan ole, jotta se AAA-vippaamoluokitus säilyy.

Yhtä tärkeää poliittisille vallanpitäjille on myös muistaa silloin tällöin hihhuloida meitä uhkaavasta karmeasta työvoimapulasta, jo lähes puolen miljoonan työttömän maassa. Paha Suomi!


* * *

Ei kommentteja: