18.9.2013

Kuusimetrinen aita ei pitele tulijoita

Aidan yli vaikka jalat ja kädet verillä.
EU:lla ja Espanjalla on vahvaa vetovoimaa Afrikassa talouskriiseistä huolimatta. Russian Today -sivusto julkaisi alla olevan aika villiltä näyttävän videon, missä satoja maahanmuuttajia Marokosta yrittää yli kuusimetrisestä raja-aidasta Espanjan erillishallintoalue Melillassa. 

Noin sata aidan ylittäneistä selviytyi Espanjan viranomaisten mukaan EU:n puolelle aitaa. Turvapaikan saaminen lienee heillä silti kiven alla. Tuhannet maahanmuuttajat ovat viime aikoinakin yrittäneet päästä noin 20 kilometriä pitkän aidan yli tai sen ympäri meritse. 

Tulijat yrittävät paeta levottomuuksia ja huonoja elinoloja kotimaissaan Pohjois-Afrikassa. Useimmat tulijoista ovat kotoisin Tunisiasta, Algeriasta ja Marokosta.

Melilla on yksi Espanjan viidestä erillisalueesta Marokon rannikolla. Toinen suurempi ja samoin osin itsehallinnollinen kaupunki on Ceuta, historiallisestikin tärkeä kaupunki Gibraltarin vaiheilla salmen vastapuolella Afrikassa. Ceutassa on kolme metriä korkea raja-aita.

Melillassa on pinta-alaa vain 13 neliökilometriä, asukkaita on vajaat 67.000, joista pääosa on espanjalaisia. Melilla ja Ceuta olivat vapaasatamia ennen Espanjan EU-jäsenyyttä. Marokko on vuosien mittaan vaatinut kaikkia Espanjan historiallisesti hallussaan pitämiä alueita itselleen.

Videon heikko laatu johtuu valon puutteesta, koska epätoivoinen rynnistys aidalle tapahtui ennen aamunkoittoa viime maanantaina. Videolla raja-aita näyttää siinä kohti kolmikertaiselta?***

Ei kommentteja: