9.9.2013

Olenko kokoomusnuori?

Intrigööri on joskus postauksissaan liputtanut samoja asioita tai ainakin saman suuntaisesti kuin kokoomusnuoret uusimmassa päästössään. Olenko siis kokoomusnuori? Tuohon on äkkiä helppo vastata. En kuulu kokoomukseen, enkä ole nuori. ( Demarinuori saattaisin ikäni puolesta ollakin. ) 

Mutta olenko sitten henkisesti kokoomusnuorten tasolla? Se on jo hankalampi kysymys. Olen taas kerran pöyristynyt - omasta itsestäni. Pitäisihän kokemusten ja mutkaisen matkan varrella saatujen kolhujen opettaa meikäläistä kuin Siperia papukaijaa jääkaapissa.

On pakko katsoa tarkemmin, mitä kokoomusnuoret sanovat Ylen uutisessaan julkistamassa luonnoksessa periaateohjelmaksi. Jo paljon aikaisemmin kokoomusnuoret ovat vastustaneet pakkoruotsia. Siitä olen samaa mieltä, yhtenä kansalaisaloitteen varhaisista allekirjoittajista.

Ruotsinkielen vapaaehtoista opetusta en tietenkään vastusta, enkä väestön oikeuksia perinteiseen alueelliseen omankielisyyteen. Käytännössä ruotsinkielisten suomalaisten tilanne vain kohenisi, jos kaikkea katajaista kansaa ei tällä tavoin kyykytettäisi.

***
Yle kertoo, että kokoomusnuoret, KNL, poistaisivat lakipykälän, mikä kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan. Olen samaa mieltä, sillä suomalaiset eivät todellakaan ole herkkiä kiihottumaan mistään tai ketään vastaan, pikkujutuista saattaa somessa tulla mekkaloita. Vähemmistövaltuutetun viran nuoriso kuulema myös lakkauttaisi. Ihan hyvä aatos, sillä turhia virastoja, viranomaisia ja kansan kyttääjiä on muutenkin liikaa.

Kiintiöpakolaisille ei nuorten kokoomuslaisten Suomessa olisi tilaa. Ei myöskään intrigöörin joskus haaveilemassa Impivaarassa. Koko systeemi on turha ja kustannuksiin nähden onnettoman tehoton. Kiintiöpakolaisten valikointi rinnastuu mielikuvissa ikävästi orjakauppaan tai kiihkouskisten taruihin ylösnousemuksesta: Yksi otetaan, muka pelastetaan, mutta tuhat jätetään.

Kuulinkohan väärin uutisista, mutta nuoret taisivat haluta laittaa kehitysavunkin poikki? Oli miten vain, mutta intrigööri tyytyisi aluksi puolittamaan kehitysapusirkuksen. Ei siinä ole mitään järkeä, että pieni Suomi pelastelee maailmaa velkarahalla ja samaan aikaan ollaan muka hirmu huolissaan kestävyysvajeista. Tälläkin tavoin Suomi vain tuhoaa omaa tulevaisuuttaan. 

Nähtävästi sikspakkihallitus haluaa todellakin sysätä kaikki huimat ongelmansa seuraavalle hallitukselle? Päätä pannaan pontevasti puskaan, mutta ei siitä ole piiloksi.

***
Nyt alkaa onneksi mielipide-erojakin löytyä. Onneksi, sillä en ole omasta mielestäni kova oikeistolainen kiilusilmä, vaan mieluummin olen tavisten tuttu ja köyhien kaveri. Jospa se johtuu siitä, että olen itse köyhänkutjakka tavis.

Kokoomusnuoret haluaisivat yksityistää kaikki vähemmän tärkeät, ns. ei-strategiset valtionyhtiöt. No, sehän sopisi osittain, mutta jostain valtionkin olisi tuloja saatava. Valtion ei pitäisi enää yksityistää parhaita lypsylehmiään, eikä myydä hätäpäissä tärkeitä omistuksia.

Surullinen esimerkki typertelystä oli Kemiran nykyisen lannoitetuotannon, sekä sen kuuluisan Soklin mammuttioption lähes lahjoitus norjalaisille. Ukkokokoomuslainen ministeri siinä kunnostautui. Ja ratakin sinne Sokliin pitäisi rakentaa possurikkaille norskeille.

Nuoret pilkkoisivat ja yksityistäisivät Yleisradion. Valtio ostaisi budjettivaroistaan lähinnä hätätiedotukset. Intrigöörin mielestä veroyleltä joutaisi leikata maltillisesti puolet pois ja lopusta lyhentää. 

Ylessä on paljon hyvää, kuuntelen nykyisin enimmäkseen radiota. Telkku saattaa olla päiväkausia kiinni. Ylen kanavilta tulisi myös kiinnostavia ohjelmia, mutta kun on vain yksi pää silmineen ja korvineen, ei siitä riitä kerralla joka puuhaan, sillä elämä on valintoja täynnä.

Maikkarilla on hyvät uutis- ja säälähetykset, sekä aamuteevee, ajankohtaisohjelmatkin, mutta sitä iltamössöä en ole koskaan jaksanut katsella. Nelosen uutiset menettelevät ja joskus katson sieltä elokuvia.  Jos kokoomusnuorten ihkuilemat kaupalliskanavat olisivat nykyisenlaisia viritelmiä, eipä kiitos. Urheilulähetysten tasoa en voi vertailla, kun en niitä paljon seuraile.

Eroja löytyy edelleen: Nuorten mielestä työmarkkinat eivät tarvitse säätelyä. Sopiminen sopisi parhaiten työnantajan ja työntekijän väliseksi asiaksi. No, ei se ihan niin mene. Asenne on ikävästi sama kuin ennen oli työkkärissä, sen virallisen näkemyksen mukaan työnantaja oli aina oikeassa, vaikka olisi ollut minkälainen suhmuraattori.

Sen ainakin on elämä opettanut, että työnantajista löytyy sekä esimerkillisen hyviä että järkyttävän surkeita ja kaikkea siltä väliltä.  Toki näin on marjat myös työntekijöiden puolella. Oikeastaan pitäisi puhua työllistäjistä ja työn tarjoajista. Vanhaan hyvään aikaan työn tarjoajista eli duunareista oli oikeasti kysyntää eli työllistäjä halusi palkata työn tarjoajia, ei niinkään työtä vieroksuvia lusmuja, ei edes silloin.

Työelämässä pitää olla yhteiset lakeihin ja asetuksiin perustuvat pelisäännöt, olkoonkin ne joustavat ja yrityskohtaisetkin ilman turhia ay-änkyröintejä. Suomessa ei ole edes päätetty minimipalkasta, on olemassa vain alakohtaisia työehtosopimuksia alimpine liksoineen.

Minimipalkka voisi  ehkä ikävästi ehkäistä ihan raakinta työvoiman kyykytystä ja ulkomaista työvoiman halpatuontia. Siksi kai jyrkkisoikeisto ei halua minimipalkkaa.

***
Kokoomusnuorten ihannemaassa kaikki maksaisivat tasaveroa, tuloista riippumatta. Ei se ihan niin voi mennä, mutta verotus on kaikkiaan niin mutkikas asia, ettei sitä parane tässä paljon sorkkia. En edes osaisi tehdä sitä kyllin hyvin. Progressiivinen tuloverotus on silti pohjoismaisen hyvinvointimallin mukainen ja se lienee viisainta säilyttää. Viron malli toimii, siellä Virossa.

Myös tolkuton veronkierto eli yritysten ja joidenkin ketkuilijoiden lähes verottomat tulot eivät ole terve ilmiö. Jos yhteiskunta siunaisi sellaisen kehityksen, mallia voisi katsella vaikka eräästä naapurimaasta, sieltäpäin mistä aurinko nousee.

Soteongelmat kokoomusnuoret ratkoisivat yksityistämällä palveluja. Tästähän on tehty jo paljon kokeiluja ja ainakin 90-prosenttisesti kokeilut ovat toimineet vain miten kuten, mutta lähes aina ne ovat käyneet liian kalliiksi. 

Yksityistäminen olisi hyvästä, jos nk. palvelujen taso paranisi, eivätkä ne tulisi taviksille entistä kalliimmiksi. Se onkin sitten melkein mahdoton yhtälö, kun puhutaan kansalaisten peruspalveluista. Sen verran paljon julkiselta puoleltakin on viipaloitu läskejä pois, jo parikymmentä vuotta, ettei siitä mikään yritys paljon paremmaksi pistä. Saahan sitä yrittää.

Vahvempaa ainesta, omasta mielestään, edustavat kokoomusnuoret kannattavat palveluseteleitä. Sitä setelöintiä kannattaisi ensin kunnolla kokeilla. Kaikkea ei tarvitsisi rykäistä kerralla pystyyn koko laajassa Suomenmaassa. 

Kokoomusnuoret säästäisivät kai myös siten, että päihdeongelmaisten tuet muutettaisiin ruokakupongeiksi. Entä sitten roskaruokaa syövien liikalihavien tuet, annettaisiinko heille vastaavasti kaljakuponkeja ja viinakortteja?

Kokoomusnuoret kuulema (uutisen mukaan) hakisivat Nato-jäsenyyttä ja heti. Euromaat eivät saisi heiltä tukia latin vertaa. Hyviä ajatuksia molemmat, nuorilta toivotalkoolaisilta. 

Intrigööri kuitenkin epäilee, ettei Natoliitto ota jäsenekseen yhtä poliittista nuorisojärjestöä, hakemuksen takana pitäisi olla vähintään kansakunnan poliittinen enemmistö. Kansan tahdosta ei ehkä olisi niin väliä. Eipä kansan tahtoa kysytty silloinkaan, kun herrat päättivät, että Otto antaakin kohta kaikille vain euromääräisiä seteleitä.

Euromaiden tukemisen lopettamisesta intrigööri on näiden nuorten kanssa samaa mieltä. Mutta ehkä nuorten kannattaisi ensin kysyä isosveli Kataiselta? Tuista irtisanoutuminen olisi ainakin nykyhallituksen aikakaudella isompi juttu. Mutta saattaisimme toki saada sillä tavoin köyhän, mutta ihanan Impivaaramme takaisin? Hyvä ajatus, eikö vain?

Tämä pikku havainnointi perustuu vain Ylen lyhyeen uutiseen. Enhän tiedä, mitä yhdeksää hyvää ja kahdeksaa kaunista kokoomusnuorten työkalupakista vielä löytyisi. 

Se tuli kyllä mieleen, että nyt puhutaan nuorista, mutta isoja koltiaisia ja neitokaisia hyö jo ovat. Viiden vuoden päästä osa heistä istuu mielipiteineen tukevasti päättäjien pallilla. Vaan pelko pois, sillä onneksi Siperia meitä kaikkia opettaa. Hyvä se vain on, että politiikasta intoutunut nuoriso jaksaa pitää tulta pannun alla!
*** 
Lisäys 10.9: Tänään tuli lisätietoa kokoomusnuorten periaateohjelmasta. Sen verran rankkaa teksti kokonaisuudessaan on, etten viitsi veistellä siitä enempää. Nuorilla on kovia mielipiteitä, sitä se nuoruus teettää.

Jos yhteiskunnan velkaantuminen pitäisi melko nopeasti pysäyttää, inhimillisempiä ratkaisuja löytyisi, kuten vaikka sekä tulojen että pakollisten kulujen leikkaaminen jollain 10 prosentilla, toistaiseksi. Lainsäädäntövalta on eduskunnalla. Tässä linkki päivän Talouselämässä  julkaistuun tekstiin.


***

Ei kommentteja: