20.9.2013

Suomi on rikas maa?

Kylläpä perjantaiaamu pelastui, kun pääsi lukemaan monistakin nettilehdistä, että Suomi on rikas maa ja Suomen tulee kantaa vastuuta  maailman ongelmista. Intrigöörikin on käsittänyt asiat ihan väärin, että Suomi olisi muka kriisiytymässä suurtyöttömyyden maaksi ja muuttumassa velkakurjuuden takapajulaksi. Kylläpä nyt helepotti!

Monet poliittiset päätöstelijät ovat kaupallismedian harppukerhon säestyksellä yhä vain ja aina riemurinnoin kasvattamassa valtion menoja. Kotimaisten tavisten ja köyhien on kyllä kannettava vastuuta tinkimällä kaikesta, kunnes hyö oppivat olemaan syömättä liikaa yhteisestä kuormasta. Tämä poliitikkojen ja valistuneiden toimittajien enkelikuoro toitottaa aina vain, että Suomi on yksi maailman hyväosaisia maita ja meidän on..., no joo. 

Vastuun kantaminenhan tarkoittaa enkelikuoron kermapyllyporukassa sitä, että on kärrättävä lisää ja enemmän velkarahaa johonkin muihin tarkoituksiin kuin kotimaisiin tarpeisiin. Miksikö? Perustelu on aina vain se sama eli Suomi on rikas maa ja meidän on kannettava vastuuta. Mutta mistä sitä vastuuta sitten kannetaan?

***
Esimerkiksi vastuuta kannetaan siitä, että EU:n byrokratiakoneisto ei koskaan säästä, vaikka miljardeja valuisi (muka yhteisestä) potista suoraan gangstereille. Suomen EU-maksut kasvavat kuin rikkaruohot keväällä. Euroalueen kriisimaat (& globaalit finanssikeinottelijat) tarvitsevat piankin lisää apupaketteja, muutkin kuin kiintiököyhä Kreikka.

Suomi ei säästä. Ilmastoa on pelastettava kasvavista kustannuksista tinkimättä, koska Suomi on vastuussa maailman ilmastosta. Kehitysapua ei saisi leikata, vaan kasvattaa, koska Suomi on "sitoutunut"...

Yleisradioveron puolen miljardin hirmupotti saa kai kasvaa, suurteollisuuden tukien sallitaan paisua, vaikka teollisuudelta saatavat verotulot kutistuvatkin. Suomen kaikki malmivarat lahjoitetaan ilmaiseksi ulkomaisille kaivosyhtiöille. Turvetta ei saisi polttaa, vaikka sitä riittäisi enemmän kuin Norjassa öljyä, koska kolmasosa isosta maasta on pelkkää suota ja pöpelikköä.

Tällaisia esimerkkejä voisi luetella pitkän pötkön, mutta olkoon. Kriisimaaksi Suomi putoaa lähivuosina kuitenkin, ei tälle holtittomalle porukalle enää jarruja löydy.

*** 
Nyt on kaupallismediassa päästy taas pöyristelemään vastuuta kantamattomia persuja, jotka ovat ihan ääneen arvostelleet Suomen vuosittain ottamien kiintiöpakolaisten määrän kasvattamista vaikka 350 syyrialaisella. Hyvä vertailukohta on kaikkien kansojen koti Ruotsi, jota ei tulijoiden ihmiskiintiöiden nostaminen ei tunnu koskaan pelottavan.

Intrigöörikin on kannattanut mielettömän sisällisodan uhreiksi joutuneiden syyrialaisten auttamista laihan Suomen ihmeen paksusta pelastelupussista. Kuvittelin, että kehitysapuvaroja voitaisiin ehkä ohjata vaikka Turkissa,Libanonissa ja  Jordaniassa oleville pakolaisleireille, niiden olosuhteiden kohentamiseen. 

(Lisäys 21.9: Ylen juttu syyrialaispakolaisten leirien surkeudesta Libanonissa ja lapsityövoiman käytöstä.)

Näin ei nähtävästi voida tai haluta tehdä, eikä kehitysavun vuosittaisesta miljardista ei vissiin riitä mihinkään uuteen kohteeseen? Muutenhan niin monet senkin Sirkus Suomen suomalaiset pyörittäjät joutuisivat itse luopumaan niin paljosta. Voi sentään!

Koska kiintiöpakolaisten ottamisesta ei Suomessa tingitä, miksi ei sitten ensi vuonna otettaisi kaikkia 750 pakolaista Syyriasta, eikä vain kasvatettaisi kokonaismäärää? Turvapaikanhakijoita Suomeen tulee muutenkin, myös enemmän sieltä Syyriasta. 

Poliitikoiden enemmistö ja kaupallismedia osaavat ja haluavat laskea näissä pakolais- ja turvapaikkakysymyksissä vain yhden vuoden kustannukset ja tietysti kovasti alakanttiin. Jos kiintiöpakolaisten määrää kasvatettaisiin esitetyllä tavalla, kysymys olisi kuulema vain muutamista ykkösmiljoonista. Seuraavana vuonna kiintiöitä taas kasvattaisiin, tutuksi tulleilla perusteluilla. Viis mistään pysyvistä ongelmista tulijoiden kotoutumisessa. Miten muuten aikuinen ihminen voisikaan helposti kotoutua vieraaseen maahan ja uusiin olosuhteisiin?

Maailman ahdinko ja kurjuus ei kohene yhdessä vuodessa yhtään, se vain pahenee. Vääränlaiseen auttamiseen nyt suolletut ykkösmiljoonat kertautuvat joka vuosi kymmeniksi ja lopulta sadoiksi miljooniksi. Tämäkin tuhlaus kaiketi jatkuu, kunnes Suomen luottoputki takkuaa ja katkeaa, koska korkojen maksukin käy ylivoimaiseksi.

Samaan aikaan kotona "rikkaassa" Suomessa työttömyys ja sitä tehden kansalaisten ahdinko kasvavat kohisten. Mutta suomalaiset ihmiset ovat tietenkin itse vastuussa kaikesta ja velvollisia tinkimään omasta elämisen tasostaan yhteiseksi hyväksi.

Vastuuta selkä vääränä toisten rahoilla ja velaksi kantaville päättäjille tekisi mieli kertoa tiedoksi, että suomalaisten tavisten enemmistö haluaisi ennen muuta pitää omat kunnalliset peruspalvelunsa kelvollisina. Muista vouhokkeista ei olisi lainkaan niin väliksi. Rikasta namuhenkilöä tai elvistä saa jokainen leikkiä omilla rahoillaan.

Päättäjien poliittinen tai taloudellinen vastuu on katoava luonnonvara, sillä tiukan paikan tullen sitä kanna heistä kukaan. Mutta ehkä tämä on vain masista, itsesuggestio taitaa olla olla tarpeen? Suomi on rikas maa. Suomi on rikas maa. Suomi on...
***
Ps. Nimimerkki Yrjöperskeles vertailee blogissaan mm. auttamisen kustannuksia.


***

Ei kommentteja: