![]() |
Tämä on ghanalainen puuveistos ja samalla upea ruumisarkku. |
Mutta ei synkistellä. Olisi jo aika ottaa rennommin. Kerran täällä vain eletään ja sitten siirrytään tuonpuoleiseen, tai ainakin hiljaisuuteen, missä ikuisuus jatkuu loputtomiin, ihmisten touhuiluista riippumatta. Ei kannattaisi turhista hötkyillä ja panikoida elon taipaleella.

Luonnonuskonnoilla, klaaneilla ja perinteillä on vankka sijansa noin 30 miljoonan asukkaan maassa. Ennen käsityönä tehdyn upean fantasia-arkun saivat vain päälliköt ja muut merkittävät henkilöt. Nykyisin jokainen vainaja, jonka omaisilla on vähänkin varaa käsityöhön, saa juuri sellaisen arkun, josta hän olisi eläissään pitänyt. Ehkä niitä tilataan maailmallekin?
***
Ainakin Etelä-Ghanassa ollaan varmoja, että kuoleminen tästä elämästä on yksilön olemassaolossa vain välivaihe. Uskomuksen mukaan elämä jatkuu tuonpuoleisessa, mistä kuolleet voisivat hyvinkin vaikuttaa sukulaistensa maallisen elämän tilanteisiin. Siksi vainajan henkeä halutaan miellyttää hänelle parhaiten sopivalla arkulla, ehkä hautajaismenoillakin.
Usein arkut symboloivat kuolleiden ihmisten ammatteja, elämäntapoja tai harrastuksia. Ghanalaisten taidepuuseppien tilaustyönä työstämät eläinhahmot ovat erityisen kauniita luomuksia. Eläinhahmot lienevät muita arvostetumpia, koska ne edustavat samalla klaanien toteemieläimiä.
Rahamies jo eläissään pääsisi kuoltuaan lepoon vaikka oikein ison setelinipun sisälle. Jätelava taitaa mennä jollekulle huumorihenkilölle. Ananasta löytyisi ja porkkanan näköistä leposijaa, soitinta, mersua ja bensapumppua...
***
Ihmisparan viimeinen taival maan päällä voi olla karu ja lohduton, ellei sitten lähtövuorossa oleva itse usko lujasti tuntemattomaan tuonpuoleiseen elämään.
Mutta ei hienoa fantasia-arkkua raskisi polttaa, äiti-maahan sellainen pitäisi haltijoineen laittaa. Vaan joko meillä on kaikki ilopito ja löysäily ankarasti kielletty? Koskeeko se kuolleitakin?
Mistään ei voi enää olla varma, kun lakipykäläviidakko vain rehevöityy. Synkkis-Suomessa hautajaiset eivät ole ainakaan iloinen poismenneen ihmisen muistojuhla. Mitä pappikin sanoisi fantasia-arkusta ja iloisemmasta meiningistä?

Kirkoissa meillä on ainakin se yhteinen piire, että siellä tulee kyllä noutaja mieleen ja ilohan on silloin meistä kaukana. Taivaan iloistakaan ei kerrota oikeastaan yhtään mitään, eikä nykyisin ole edes kunnollista helvetin lieskoilla pelottelua. Valjua ja väritöntä se on kirkonmeininki nykyisin ja siksi kirkkojen penkkirivistöt ovat melkein aina tyhjän panttina. Eipä ole paljon syitä käydä kirkossa, paitsi häät ja hautajaiset, ehkä sentään joulukirkko, jolloin luterilaisuuskin saa esille hyvää tunnelmaa.
Kirkossa käymisessä on vähän sama juttu kuin siinä, että terveelliset elämäntavat tulevat harkintaan vasta terkkarissa tai sairaalassa. Terveysvalistusta tuputetaan ja puputetaan kyllä monesta ja monesta tuutista. Siinä se taviksen terveys menee ahdistuksessa epävarmuudessa, kun ei yhtään tiedä, ketä ja mitä uskoa. Kannattaisi varmaankin uskoa ainakin ikuiseen elämään, jolloin eläminen jo maan päällä olisi helpompaa.
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti