25.11.2013

Pönötyksiä

Jämäkkää pönötystä Pääsiäissaarella.

US Puheenvuorossa Henry Björklid kirjoittaa tänään siitä, kuinka monet poliitikot käyvät Brysselissä kuvauttamassa itsensä eli pönöttämässä ja omaa kannatushäntäänsä nostelemassa. 

Sama asia on siepannut joskus intrigööriäkin, enkä malta olla linkittämättä tässä viime vuoden kevään postaustani erilaisista pönötyksistä.

Pääsiäissaaren muinaisten päälliköiden, niin ainakin otaksutaan, pönötys patsaina osoittaa, että suurilla kansanjohtajilla ja sellaisiksi pyrkivillä on aina ollut tarve pönöttää. 

Parhaimmat ja eläissään mahtavimmat historialliset pönöttäjät rakensivat pyramideja ja valtavia hautamausoleumeja terrakotta-armeijoineen. Nykyiset pönöttäjät vissiin aikovat haudata kansan, mutta korottaa itsensä autuuteen jo eläissään?

***
Kuvahaussa tuli esiin minulle uusi asia eli se, että ainakin joillakin Pääsäissaaren patsailla on myös valtavan kokoinen alaosa. Maan pinnalla näkyykin ehkä vain jopa 20-metrisen kivipatsaan pää. (Thor Heyerdahlin vanhassa kirjassa siitä taisi olla jotain, mutta enpä heti muistanut.)

Aikamoista esittämistä! Nykyisin poliittisten johtajien ei tarvitse veistättää kansalla kivipatsaita, pelkkä tavisten ja kurjaliston verottaminen riittää, että voi maksattaa jotain valokuvaajalle. Kännykameran tai pokkarin kuvat eivät arvon herroille ja daameille kelpaa, ammattikuvaaja se pitää olla ja hyvä, vaikka paikallaan pysyvät tyypit osaa kunnon kuvauskalustolla tallentaa kuka vain.

***


Ei kommentteja: