Hylätty tuulipuisto on ainakin hiljainen, se ei levitä äänisaastetta. |
Voimalan lavat pitäisi kuulema tarkistaa ja pienet vauriot korjata ajoissa. Mutta lapoihin kiipeäminen on vaikeaa ja vaarallista. Miten voi havaita vikoja ja korjata lapoja Suomeenkin pystyteltävistä 120 -metristä tuulivoimaloista?
Tulevaisuudessa tuulivoimaloiden tarkastuksiin toivotaan helpotusta pienoiskopterin kuljettamasta tarkasta kamerasta. Jos pienten lapamurtumien annetaan kasvaa, lavat voivat murtua täysin vahingoittaen samalla ihmisiä tai ympäristöä. Uutinen löytyi Tekniikka & Taloudesta.
***
Joskus tuulivoimalan generaattori syttyy palamaan ja sellaisen palon sammuttaminen on melkein mahdotonta. On vain annettava härvelin palaa ja tuhoutua, kuten netistä löytyvistä jutuista, kuvista ja videoista voi päätellä.
Uudet 100 - 120 -metriset tuulivoimalat ovat jo aika pelottavia laitoksia, vaikka ei puhuttaisikaan vain maisemien pilaamisesta, ääni- ja välkesaasteista, sekä lintutuhoista. Mikä onkaan tuulivoimaloiden todellinen käyttöikä ja huollon tarve?
Paljonko maksaa sähköverkon rakentaminen tuulipuistojen takia ja koko verkon vahvistaminen epätasaisen tuotannon vuoksi? Suomalaista sähköverkkoa pitäisi jo muutenkin myrskytuhojen takia vahvistaa maakaapeloinneilla ja sen homman hinta on kova.
Entä tuulivoimalle pakollisen säätövoiman järkkääminen? Miksi ei rakenneta pienempiä ja halvempia pystyakselisia tuulivoimaloita, joissa lienee tasaisempi tuotto ja vähemmän ongelmia? Pystyakselisista tuulivoimaloista löytyy eri kokoja ja malleja. Tuulivoima on jossain tarpeellista, mutta onko sen todella laajamittaisessa rakentamisessa sähköntuotantooon mitään järkeä?
Intrigööri kannattaa Suomen kaltaisessa maassa hajautettua energiantuotantoa perinteisin menetelmin. Tasaista sähköä ja lämpöä on jokaisen pakko saada. Suomalainen, siis kotimainen, voimaloiden polttotekniikka monipolttoainekattiloineen lienee maailman parasta tasoa, mistä on hyviä esimerkkejä. Tehokkaita savusuodattimiakin on olemassa. Jossain olisi mahdollista tehostaa myös vanhoja vesivoimaloita, ellei uusia voida rakentaa.
Huiskula vai järkevä ja hiljainen pystyakselinen tuulivoimala, tuuliruuvi? Malleja on muitakin. |
Puutakin kasvaa maassamme, vai kenen maa tämä oikeasti onkaan, edelleen paljon enemmän kuin sitä käytetään. Uusia tekniikoita järkevään ja tasaiseen energiantuotantoon kehitetään ja toteutetaan koko ajan.
Tavikset maksavat vielä pitkään tuulivoimasähkön ylikorkeita tariffeja, joita ilman niitä hirvityksiä ei voitaisi rakentaa tuhatmäärin lisää. Syökö kallis ja julkisesti pönkitetty tuulivoiman kasvattaminen eväät muulta uusiutuvan energian ja järkienergian kehitystyöltä? Kehitystyö taitaa olla pienyritysten varassa?
Linkki tuuliruuvista.
***
Suomessa vain tyynesti rakennetaan maailman kalleinta rakennusta, Olkiluodon jättiydinvoimalaa, joka oletettavasti valmistuukin joskus. Pitipä siinäkin asiassa olla niiin upporikasta ja suuruudenhullua suomalaista, ranskalaisten loistavalla avustuksella.
Sitähän se eurooppalainen yhteistyö on, iso Obelix pikku Asterixia ansiokkaasti auttamassa. Taikajuomaa vain ei taida olla enää tietäjien padasta tarjolla? Hunnit ja roomalaiset valloittavat taas Euroopan valtansa alle. Hunneilla vain taitaa olla isompi vasara.
Fennovoiman ydinvoimalaa intrigööri pitää tarpeettomana, mutta eipä siitä ole kukaan meikältä kysynyt, eikä ikinä kysy. Sanon silti ydinvoimasta vielä senkin, että Loviisan ydinvoimala tarvitsisi uusimisluvan, mutta miksihän sitä ei ole jo annettu? Mikä siinäkin suhmuraatiossa on taustalla? Loviisassa on sentään jauhettu meille sähköä seinään ilman tunnettuja isoja murheita jo kymmeniä vuosia.
***
Miksikö? No, ettei tarvitse ajatella niin, että "tuulelta vain minä vastauksen saan", kannattaa lukea blogia, jos jaksaa, sillä asiaa on tosiaan paljon. Asiablogien pitäjät osaavat olla tarmokkaita, onneksi heitäkin löytyy.
Tuubissa on pätkiä tuulivoiman pikku ongelmista. No, on tuulivoimasta joskus ollut Suomessa oikeasti hyötyä. Hyödyllisiä ja kauniita viljamyllyjä, sekä vesipumppujen voimalähteitäkin on säilytetty nykypäiviin asti. Kiitos siitä kulttuuriteosta!
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti