19.11.2013

Häkämies oli paras kaivosministeri



Soklin kaivoshanke Savukoskella vilahti taas jossain sivustossa. Ex-ministeri Jyri Häkämiestä on moitiskeltu arviolta 20 - 30 miljardin euron apatiitti- tai fosforimalmien myymisestä kuusi vuotta sitten halavalla, vain reilulla 200 miljoonalla norjalaiselle Yaralle. 

Samalla kaupalla norjalaiset tulivat vuonna 2007 Siilinjärven hyvin kannattavan apatiittikaivoksen omistajiksi. Siilinjärvellä toimii tuo Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos. Siellä liki kaivosta on myös malmista lopputuotteita vientiinkin tuottavia tehtaita.

Siilinjärven kaivoksessa ja tehtaissa on noin 350 työpaikkaa. Urakoitsijat työllistävät arviolta noin 300 ihmistä.

Mutta ehkä Häkämiestä on arvosteltu väärin, sillä hän taisi olla hallituksensa ainoa "bisnesministeri"? Suomen ränsistyvä valtio sai Kemira GrowHowsta & Soklista sentään jotakin eli ison läjän riihikuivaa rahaa rikkaalta norjalaisyhtiöltä. Sillä kaupalla me tienattiin, mutta vain vähän, kaupatun omaisuuden todelliseen arvoon nähden.


Muista omistamistaan malmivaroista häveliäs Suomi-parka ei edes osaa pyytää yhtään mitään, ei kaivosveroa, vaan lahjoittaa kaikki järkevästi louhittavissa olevat malminsa ilmaiseksi pois. Kai ilmaisannissa ovat ne kuuluisat pikkuruiset timantitkin, joita kovasti etsitään?


Virallisesti meitillä ollaan muka tyytyväisiä kansainvälisten kaivosjättien tuomiin työpaikkoihin ja ummistellaan silmät ulkomaalaisten yhtiöiden omistamien kaivosalueiden mahdollisilta jälkihoidoilta. Nehän olisivat politsaurusten mielestä joka tapauksessa tulevien hallitusten asioita.


SK 10.1.2020: Kittilän kultakaivoksen arvioitu tuotto 5,3 miljardia taalaa.

***

Lisäyksiä:

Eduskunta hövelinä 14.3.2019: Pois pois ympäristö kaivospisneksen tieltä!

Sama touhuilu jatkuu tulevienkin kaivosten suhteen. Suomi valtiona etsii malmeja, löytää ja lahjoittaa kaiken pois ja kiittää kun kelpasi. Linkki Taloussanomien juttuun.

7.1.2019: Kohta sitä vasta CETAssa ja kusessa ollaan, mutta huihai, sanovat politiikot.

11.1.2019: Tuppurainen Tappuraista takaamassa.

Malminetsintä kasvoi vahvasti 2017.

Blogilinkki Suomen kaivospisneksestä.

TalSa 24.10.2018: Poikkeus synkkyydestä: Talvivaara eli Terrafame nousee kuin feenikslintu Kainuun nälkämaasta?

Lapissa ja Kainuussa kaivokset nähdään paljolti toisin, Kysymys on ihmisten pärjäämisestä, työpaikoista, sekä niiden tuottamista verotuloista. Linkki blogiin.

***

Vaikka valtion Soklista saamat miljoonat ovat jo huvenneet moneen kertaan jos mihin, Häkämiestä ei silti voi moittia, että hän olisi lahjoittanut pois valtion omaisuutta. Se on sitten ihan eri asia, että samainen Suomen valtio kautta taitaa hukata melkein saman verran rahaa Talvivaaran tekohengitykseen ja jos pahasti käy Kainuun kannalta, tulevaan ongelmajätesiivoukseen, sekä lopulta alueen maisemointiin.

Ehkäpä maisemoinnista ei ole niin suurta väliä? Talvivaaran sinänsä iso kaivosalue sijaitsee kaukana Sotkamon korvessa, eikä siellä asu nykyisin ketään. Alueen luontoarvot eivät olleet merkittäviä aikaisemminkaan. Korpea, suota ja pöpelikköä Suomessa riittää. Merkitystä on vain sillä, että Talvivaaran vedenjakajalta valui päästöjä kahteen suuntaan, muuten puhtaisiin vesistöihin.

***

Täytyy kumminkin toivoa, että Yara käynnistää Savukosken Soklin kaivoshankkeen rikastamoineen, mikä on arvioitu rahassa jopa miljardin arvoiseksi. Valtion rahaa uppoaisi myös kaivoksen tarvitsemaan 300 miljoonan euron rataan ja Yara saattaa saada tällä tavoin taannoin maksamansa kauppahinnan takaisin. 

Kaivos työllistäisi ehkä 250 henkilöä ja epäsuorasti ainakin toisen mokoman. Apatiittia Soklissa riittänee ainakin 20 vuodeksi.


Apatiitin hinta on kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Maailmassa tarvitaan yhä enemmän lannoitteita ja suurin fosfaattikaivos on Marokossa. Mittavia esiintymiä löytyy Suomen lisäksi Venäjältä, Kiinasta ja Brasialiasta. Yaralla lienee Suomen lisäksi toinen  samanlainen suurhanke Kanadassa. Yara myös pyörittää toimivaa ja tuottavaa entistä Kemiran fosfaattikaivosta Siilinjärvellä.


Intrigöörikin on joskus tainnut moitiskella hra Häkämiestä huonoista kaupoista, mutta kyllä ne silti olivat ehkä parhaat, mitä valtio on malmivaroistaan tehnyt! Pieni tunnustus on siis paikallaan edes taannehtivasti.


Mutta pieniä ovat silti muikut kapakaloiksi, sillä viimeisten hallitustemme puoluepamppujen sormien läpi on tainnut luistaa koko Suomi eurounionin ja sitä tehden kansainvälisten finanssijättien holhoukseen. Tokihan siitä ilosta kannattaa maksaa tai sitten ei. Mutta ehkäpä pärjäämme täällä  yhteiseurooppalaisena virkistysalueena, koska meillä on älyttömän paljon suota, pöpelikköä ja korpea ja sitä suojeltuakin suota. Kaivokset eivät pilaa kaikkia luontoarvoja.


"Ainahan on maksettava, eikös juu, mitä meidän poliitikot velkaantuu..."


No rehellisesti sanoen, onhan Suomessa vielä hienoja luontoarvoja, kuten vettä ja puuta ja  suota, sitähän riittää. 


Tuosta tulikin mieleen, että ennen niin vauras ja tehokas itäsuomalainen teollisuuskaupunki Varkaus suunnitteli joskus loistavaa matkailu- ja imagomainosta teemalla: "Vettä ja leipää Varkaudesta". Harmi kyllä, tuota iskulausetta ei uskallettu koskaan hyödyntää.



Lisäyslinkki: Mitäs niistä ihmisten luontoarvoista...


***

Ei kommentteja: