11.11.2013

Ikääntyville työsulku?


Työantajat aiotaan laittaa maksamaan ikääntyneiden työntekijöiden irtisanomisesta entistä raskaammin. Ministeri Risikko (kok) kertoo Ylen jutussa, että uudella lailla halutaan pidentää työuria ja vaikuttaa ikääntyvien työntekijöiden työssä pysymiseen.

Tuokin uusi lakiviritelmä, entisen pykäläviidakon lisäksi, kuulostaa äkisti ehkä hyvältä vähän vanhemmista puurtajista, jotka ovat onnistuneet säilyttämään työnsä vielä, kun eläkeikä jo häämöttää, ainakin kangastuksena horisontissa.

Toisaalta uusi laki tekisi karhunpalveluksen niille tuhansille ja taas tuhansille, jotka ovat joutuneet hiukan vanhempina työttömiksi. Kuinkahan moni yritys uskaltaisi enää palkata vähänkin ikääntyneitä työttömiä töihin, jos uusi laki hyväksyttäisiin? 

Sen sortin työllistämisuskallus on muutenkin vähissä, ellei nyt jotain satunnaista hoitsupulaa tai siivoojavajetta lasketa. Ennen ihmisen työkokemusta arvostettiin, nyt siitä voi tulla entistä raskaampi painolasti. Mutta ilman työkokemusta nuorten on paha päästä palkkaa tienaamaan. Mikähän tässä vielä toimii?

***
Lakiesityksen mukaan yritys joutuisi maksamaan jopa 90 prosenttia yli 56-vuotiaana pois laitetun työntekijän työttömyyskorvauksista, ellei irtisanottu henkilö saisi uutta työpaikkaa ennen eläkeikää. Eipä ole mikään halpa nakki! Samaan aikaan useimpien vanhempien työnhakijoiden tilanne on jo valmiiksi toivoton ikääntymisen ja ikitaantuman takia. 

Hallitus lisää löylyä ja nostataa eläköitymisen alaikärahaa vissiin vielä tällä vaalikaudella. Kannattaako tosiaan leipoa uusia lakiesityksiä, joiden todellisista ja lopulllisista vaikutuksista ei ole kuin epämääräisiä arveluita? Suomessa on jo voimassa aika monta surkeasti valmisteltua ja huonosti toimivaa lakia. EU:sta tulee tietysti loistavia tirektiivejä, jotka ovat menestystarinoita jo syntyessään? Heh.

Jos intrigööri olisi tuhma, sanoisi hän, että tässä sitä aiotaan tasoittaa ns. paremman työväen silta eläkkeelle ja sitten ihan viimeisen päälle. Eikö pikemminkin pitäisi helpottaa vaikka nuorten työllistymistä, jotta hekin pääsisivät joskus eläkettä tienaamaan? Tai järkätä pykäliä niin, ettei jokin 50 ikävuoden pyykki olisi mikään hidaste uuden työpaikan saamiselle.

Pitäisiköhän eduskunnassa ja hallituksessa vaikka esimerkiksi opetella ulkoa Himasen epistola kaikkine mantroineen, ellei siellä edustajillemme kerta kaikkiaan löydy mitään muuta tähdellistä tekemistä? 

Onhan siellä isossa talossa kaikenlaisia palveluja ja harrastusmahdollisuuksia, kuntosali, voikkasali  ja saunat esimerkiksi, mitä uutta lieneekään. Lekuriinkin pääsee omalle terkkariasemalle, sen kuin menee vain, jos vaikka työuupumus yllättää. Torkkupeittoja en tässä edes mainitse, mutta pitäisköhän ne vanhat hurstit silti jo tuulettaa tai uusia? Kunhan edustajamme edes olisivat pois pahanteosta!

Lisäys 12.11: Kallistuu, ei kallistu, kaatuu...


***

Ei kommentteja: