25.9.2015

Hei hiippahemmot hyppikää!

Espanjalaisia pääsiäisajan
kulkueasuja.
Suomessa on noussut kaamea kohu yhdestä huppu- tai hiippahemmosta, joka terävine hattuineen lienee Lahdessa maahantulijoiden sijoituspaikan luona apinoinut jenkkilän roistojärjestö Ku Klux Klania. Klaanihan on sinänsä laillinen järjestö, mutta sen tekemisiä seurataan nykyisin tarkasti, niin ei ole aina ollut.

Lahdessa oli kuulema muutenkin koetettu pelotella tulijoita. Rumia mielenilmauksia nuo tuollaiset, mutta onneksi siinä ei käynyt kenellekään pahasti. Maahantulijoiden kotimaissa erilaiset agressiot johtavat usein hyvin rajuihin seurauksiin, vaikka tilanne osissa noita maita onkin rauhoittunut. Ihmisten säikyttely ilotulitteilla ei ole paikallaan. Mieltä voi osoittaa rauhallisemmin.

Mutta on niitä huppuhemmoja muuallakin ja paljon onkin. Katolisessa Espanjassa juhlitaan pääsiäistä hartaasti, vuosisataisten perinteisen mukaisesti. Pääsiäisen aikana katolisten veljeskuntien kulkueissa esiintyy leegioittain valkoasuisia ja hyvin värikkäitäkin kaapuniekkoja.

Asuihin kuuluu terävä kartiomainen hiippa tai päähine, capirote, mikä periytyy sekin suoraan keskiajalta. Alkujaan rikolliset saatettiin pakottaa käyttämään moista korkeaa hattua häpeärangaistuksena. Mätiä tomaatteja ja muita virvokkeita saattoi sadella naamaan.

Kun samainen päähine myöhemmin omaksuttiin uskonnollisten veljeskuntien paraatiasuihin, peitettiin myös kasvot, vain silmänreijät jätettiin. Kulkueilla juhlitaan paitsi kirkkovuoden tärkeintä tapahtumaa, myös Espanjan historiallista vapauttamista muslimien pitkästä valtakaudesta. Asut ja hatut voivat olla pelottavan näköisiä, mutta nuo Espanjan kaapu-ukot ovat aivan taviksia. Samanlaisia asuja hattuineen voi olla lapsillakin.

***
Amerikkalainen KKK-rasistiklaani nappasi kai päähineensä ja kauhtanansa suoraan espanjalaisilta? Hyvän asian symboli voi maailmassa muuttua pahan tunnukseksi ja toisin päin. 

Natsien nappaama hakaristikin on ikivanha hyvän onnen symboli, jota ainakin buddhalaiset käyttävät vieläkin, ristikuvio on kyllä tavallisesti toisin päin kuin entisessä kansallisten sosialistien sakulassa. Oikein päin hyvän onnen tunnuksena sitä tunnusta käytettiin ennen myös Suomen ilmavoimien koneissa.

Hiipparoidaan ja kaapuillaan vain, mutta ollaan kiltisti, koska joulukin kohta lähestyy. Kaikki omat ja vieraat saattavat silloin saada kinkkua tai ainakin puuroa ja piparia, jos potka ei kaikille maita. Joulupukin tai -tontun asu on kyllä jotenkin aika paljon kotoisampi, naamakin näkyy melkein kokonaan.

Lisää kaapu-hiipparoinnista, sekä kulkueista tässä, tuossa ja vielä tuolla.

***

Ei kommentteja: