Yksinvaltainen Chavez ei pitänyt vastustajiensa saamasta julkisuudesta tai toimittelijoiden vääristä mielipiteistä, joten hän sulki ahkerasti radio- ja tv-kanavia. Sananvapaus oli Venezuelassa muisto vain. Lieneekö meininki siitään paljoa parantunut? Presidentin rähmäkäpälä iski myös nettiin vaatimalla viestijöiltä ja jakajilta "sosiaalista vastuuta", sun muuta sellaista, mikä on tuttua myös mm. islamilaisista valtioista ja Kiinasta.
No, Hugo-vainaa vain tuli mieleen oman pääministerimme illan tv-puheesta. (Kommentti on lopussa.) Ja siitä, että Sipilä sanoi, ettei tämä puheenpitokerta tule jäämään viimeiseksi. Saamme siis varautua siihen, että kun Sipilän naama ilmaantuu ruutuun, meillä on odotettavissa ankeita, mutta raskaita aikoja.
***
En usko, että Sipilä sentään vaatisi tiedotusvälineiltä sensuuria tai lakkauttaisi kanavia hallituksen mahtikäskyillä. Suitsia metiamokuleille saa helpomminkin, kutsumalla koolle puudelimedian päätoimittelijoita, kuten maan tapa on. Joskus saattoi kyllä tulla myllykirjeitäkin.
Lakeja voi rukkailla yhä ahdasmielisempään suuntaan ja sillä tiellä onkin jo edetty. Itsesensuuri koski taannoin lähinnä poliitikkoja, sekä toimittajia ja muuta mediaväkeä, nyt se on tarkasti läsnä jokaisen netissä jotain julkaisevan arjessa. Sananvapautta halutaan kovasti rajoittaa tavistenkin nettikirjoituksissa ja -keskusteluissa. Voi sitä poliittista sensuuria nimittää sananvastuuksikin.
Neukkulassa yksi syytösten nimityksistä oli neuvostovastaisuus. Ennen piti Suomessakin kohdella Neukkulaa säämiskähanskoin, nyt sellaisia myötäkarvaan lain uhalla silitettäviä peikkoja ovat esim. mamuilu, etnisyydet, tietty uskovaisuus ja sukupuoliset taipumukset.
EU:ta on sentään saanut vielä haukkua kuin kirppuinen pystykorva mökin nurkalla. Venäjän ja Putinin tylytys on suorastaan edistyksellistä ja suositeltavaa. Ei se sananvapaus ole vielä Euro-Suomessa kokonaan menetetty. Arvostella saa, mutta, mutta...
Oikeesti en paheksu pääministerin tv-puhetta, en ainakaan ennakolta. Jos äijällä on asiaa, telkussa parhaaseen ilta-aikaan sen saa hyvin kansan kuuleviin korviin. Tulee sieltä turhempiakin löpinöitä. Pikkukakrutkin ovat jo iltaysiltä tutimassa, jos äippä ja iskä sattuisivat vaikka kommentoimaan puhetta kovin äänekkäästi ja ylämerkeillä.
Kuunnellaan ja katsellaan! Voihan olla, että illalla on tuutista tulossa tarpeellista ja myönteistä herätyshenkeä meille kaikille? Suomen itsenäisyys ja presidentin valta ovat jo melkein menettyjä asioita. Meillä on jäljellä vain tämmöinen isoherra pääministeri, sekä iso liuta muita EU-kytkyisiä poliitikkoja maanmainioine puolueineen.
***
Kommentti puheesta klo 21.40: Asiaa se Sipilän puhe oli ja esitystapa se on jäykkiskin, kuten saattoi odottaa. Suomi taitaa ehkä olla taitekohdassa. Toivottavasti kestävyysvaje ei kasva Kankkulan kaivoksi myöskään maahantulijoiden tulvan takia. Tulijoista koituvan rasituksen suuruus on vielä täysin arvailujen varassa.
Hiukan oudolta tuntuu edelleen Sipilän insinööripuhe joidenkin kolmen minuutin tai 20 minuutin työajan pidennysten laskennallisesta merkityksestä. Sehän meinaisi sitä, että yrityksen tai organisaation työväki olisi kuin kone, mikä saadaan käyntiin eli tuottamaan ja pois jostain virtakytkimestä.
Ihminen ei ole kone, joten sitä pitäisi vain jaksaa työskennellä tehollisesti työpäivästä toiseen. Ihmisen työn teho ja laatu vaihtelevat paljonkin. Väsyneenä saa turata jonkin tehtävän parissa hyvinkin tuplaten sen ajan, missä sen samanlaisen hommelin hoitaisi normaalisti tai pirteänä ollessa. Minuuteilla ei liene paljon merkitystä, ei vaikka kuinka kalkuloisi tai iteroittelisi.
***
2 kommenttia:
Äkkiä laskien tuo 20 minuutin pidennys työpäivässä on se aikanaan tullut "Pekkas-lyhennys" viikossa. Päivittäisen 8 tunnin työajanlyhennys on nykyään 21 minuuttia ja kertyneet lyhennysvapaat saa useimmiten ”säästää”, jolloin ne voi käyttää palkallisena vapaana, esimerkiksi noin yhden päivän kuukaudessa. Tämä kompensaatiojäänne vuodelata 1984 siis halutaan nyt poistaa, mutta ei uskalleta sanoa ääneen...
heppa
Enpä enää muistanutkaan tuota Pekkas-juttua. Työnantajat ovat kyllä kauan moitiskelleet noita lisävapaita. Itselle ei ole missään työssä sattunut pekkasia eikä pakkasia. Työn sisältö ja tekemisen tahti tuntuivat tärkeämmiltä kuin kellon katselu. Duunia oli joskus turhan paljon ja toisinaan sai menetetyn vapaa-ajan korvauksen aika helpolla.
Lähetä kommentti