14.9.2015

Tehostettu raja.., eikun terveystarkastus

Intrigööri äsken ihmetteli itsekseen, että millainen se mahtaa olla sisäpuoliministeri Orpon lupailema tehostettu rajatarkastus turvapaikkatulijoille. Tehostetun rajatarkastuksen pitäisi kuulema alkaa ensi perjantaina, mutta eikös silloin vietetä kansallista yleislakkopäivää? Taitavat vain avointen rajojen päivät jatkua?

Ylen annista se asia sitten valkeni: Suomen saapuvat turvapaikkasiirtolaiset saavat näpäkästi yksityiset terveyspalvelut valtion piikkiin. Heille siis tehtäneen tehostettu terveystarkastus. Vissiin koko tulevakin terveystarkastelupuoli hoidetaan samalla lailla.

Intrigöörillä ei ole tainnut olla yksityislääkärille asiaa sen jälkeen, kun viimeinen vakituinen työnantaja ulkoisti meikäläisen kauan sitten, myös siitä työterveydestä. Tai olihan niitä käyntejä jokunen kerta, omaan piikkiin. Hyvin tässä on sen jälkeen pärjännyt julkisten hoitsujen ja lekureiden avulla, toistaiseksi. Nöyryys onkin meille suomalaisille alkuasukkaille valttia, mutta nöyristely ei niinkään.

Vieraille ollaan sitten Suomessa vähän koreampia, muka siksi, etteivät he kuormittaisi julkispuolen lasaretteja. Ai niin, mutta eihän tässä oikeastaan mistään vieraista sovi haastella, hyö tulevat tänne tietenkin asumaan ja jäädäkseen. Paluulippua heille ei voisikaan antaa, ei Tukholmaa pitemmälle. 

Jospa täältä turvapaikan, oleskeluluvan tai joskus kansalaisuuden saaneet käyvät ajastaan omilla kaukaisilla syntymäseuduillaan lomailemassa, sellainen on täällä jo yleinen tapa. Aikoinaan ruotsittuneet autotehtaiden suomalaiset duunaritkin kävivät usein kotokulmilla lomillaan esittelemässä kiiltäviä Volvoja ja kehumassa palkoilla. Mikäpä siinä, kovalla työllä he siellä kruununsa tienasivat.

***
Päivän ilonpilkahdus tuli Tekniikka&Talouden Veijon jutusta, jossa hän kuittaili Ruotsin ulkopuoliministeri Margot Wallströmille 70.000 suomalaisesta sotalapsesta.

Veijo kirjoittaa, että me suomalaiset voimme milloin tahansa ottaa 70.000 ruotsalaislasta, mutta mieluummin muualta kuin Rinkebystä.


***
Lisäys 15.9: Niinhän siinä kävi, ei tarkasteta rajalla, mutta järjestellään.

***

Ei kommentteja: