6.9.2015

Mitäs noista miljoonista!

Miljoona euroa satasina.
Kolmen koplan hallituksen pääministeri (kepukanisteri) Juha Sipilä arvoi vajaa viikko sitten, että pakolaiskriisi aiheuttaa Suomelle jopa 100 miljoonan euron lisämenot tänä vuonna. Ensi vuoden taakankantelun raskaudesta Sipilä ei vielä suostunut sanomaan mitään. Kai siksi, koska maahantulijoiden määrä on täysin arvailujen varassa, joten vastuullisuuden suuruutta ei osaa arvailla.

Kaikki tulijat eli turvapaikanhakijat otetaan Suomessa tietysti iloisen lämpimästi vastaan, tulivatpa he etelästä, lounaasta, lännestä tai luoteesta. Onhan se moderni siirtolaisuus kaiken kaikkiaan paljon värisyttävämpää kuin jokin tylsä Suomen Karjalan evakkojen asuttaminen silloin sen kaukaisen maailmansodan jälkeen.

Idästä Venäjältä päin meitä ei nyt uhkaa mikään muu kuin turhan paljon vähentynyt matkailu. Vastineeksihan Suomelle tärkeä Venäjän vienti jumittaa pahasti kaksisuuntaisten pakotteiden takia.

***
EU- ja eurotaloudesta puhuttaessa on jo kauan pyöritelty tavalliselle ihmiselle täysin käsittämättömiä summia ja useimmiten ne ovat kuulema velkoja. Sadat miljoonat ovat kuin satasia ja miljardit tonneja taviseläjän omassa taloudessa. Köyhälle satanenkin on kova raha. Joku hauras takuueläkkeen saaja saattaa iloita hetkisen jopa luvassa olevasta lisäkympistä, kunnes asumiskulujen kasvu lyttää senkin lystin.

Jos yhden miljardin verran euron seteleitä saisi satasina kasattua päällekkäin pinoksi, siitä tulisi noin kilometrin korkuinen torni. Meiltä menee nyt vuonna 2015 turvapaikkatulijoille ylimääräistä vain sellaiset sata miltsiä, satku. Mitäs sitä sitten tuosta. Päälletysten pinottuina satasina sadasta miljoonasta tulisi vain mitätön satametrinen torni.

Turvapakosiirtolaisten lisäkulut olisivat koko vuodelle jaettuna sellaiset 274.000 euroa joka päivä. Summa on samaa luokkaa kuin esimerkiksi yhden komian uuden omatalon rakentaminen vaikka Kempeleeseen. Siis joka päivä. 

Vasta nähtiin sellainenkin laskelma, että 15.000 turvapaikanhakijaa kustantaisi Suomelle noin 225 miljoonaa euroa. Mitkähän lienevät ne lopulliset ja todelliset luvut, jos niitä joskus julkaistaan? Pihtailtu nääs on!

Toivottavasti Suomeen tupsahtelee ihmisille lisää lottovoittoja. Niitä odotellessa voi lohduttautua edes sillä, että valtion ulkomaille jakamasta miljardin vuosittaisesta kehitysavusta leikattiin edes ne pari, kolme satkua eli sataa miljoonaa. 

Lohtua voi tuoda sekin ajatus, että Suomea jo kauan riivannut työvoimapulan raastava kirkuna näyttäisi viimein vaimenevan. Puutetta ei ole enää sellaisesta pikkujutusta kuin työpaikoista, mutta sehän on hallituksen kolmen koplalle pelkkä hidaste.

Mammuttimaisia rahamääriä havainnollistetaan grafiikalla tämän linkin takana.***

Ei kommentteja: