17.8.2018

Ilmianna ystäväsi!

Pelottava vihapuhuja

Ilmianto viharikoksesta on entistä helpompaa, sillä sitä varten löytyy netistä lomake.(Löytyi, sillä kysely on suljettu) Eipä sitten muuta kuin joukolla ilmiantamaan, ei siihen lomakkeita tarvita! 

Ilmiantohan saattaa ohjata vihaan hairahtunutta takaisin oikealle tielle paremmin kuin pelkkä moite tai huomauttelu? 

Tulevan joulun paras lahja perheenjäsenelle tai ystävälle saattaakin olla ilmianto? 

Viharikos koskettaa usein, paitsi suoraan sen uhria, myös laajempaa ihmisjoukkoa...

Joko lopetan vai lässytänkö lisää?

***
Intrigööri ei jaksa nyt selvittää, miten monta järjestöä on mukana nk. viharikosten ilmianantajaverkostossa. Monta niitä alkaa olla ja joukossa on jo melko huomattaviakin toimijoita. Yksi sellainen on USKOT-foorumi.

Uskot on valtionkin tukema, alkujaan kai kirkkolähtöinen poppoo. Sen hallitukseen näyttää kuuluvan neljä ehkä ev-lut. kirkon jäsentä, neljä islamilaista jäsentä ja täydennyksenä pari juutalaisten seurakuntien jäsentä.

Uskot-foorumi kerää tietoja viharikoksista yhteistyössä rikosuhripäivystyksen kanssa. Tietoja hankitaan viharikosraportointia varten. Tuo ns. varjoraportointi on osa oikeusministeriön Against Hate -hanketta, jota rahoittaa EU-komissio.

Ilmiantojen hankinnassa korostetaan sitä, että mikä tahansa rikos voi olla viharikos. Ilmoituksen voi tehdä, jos on itse viharikoksen uhri, uhrin läheinen tai rikoksen silminnäkijä. Viharikoksesta voi ilmoittaa, vaikka siitä ei olisi tehty rikosilmoitusta poliisille. 

Tietoa kerätään viimeisten viiden vuoden ajalta!

***
En yhtään pidä ilmiantoihin yllyttämisestä, sillä se on jo itsessään vaarallista. Ilmiantajien verkosto on myös tuttu tie totalitarismiin ja sen synkkiin seurauksiin. Omille kansalaisille hirveimpien poliisijoukkojen, mm. gestapon ja NKVD:n tehokkuus perustui laajaan ilmiantajien verkostoon. 

Rikosilmoituksille on kyllä olemassa omat selkeät kanavansa, mm. poliisin sivuilla. Mutta tuollaista stasitouhuilua saattoi kyllä sekosuvakeilta  odottaa, joten siitä vain ilmiantoja hehkuttelemaan, pöljät!

***

Ilmiantamista sivuaa sekin, että keskiviikon uutisissa kerrottiin, jotta rikollisjengejä kasvaa Suomessa kuin seitikkejä metsään sateen jälkeen. Samaan aikaan huomattava osa ylimmästä poliisijohdosta on pantu syytteeseen, lähinnä kai jonkin epämääräisen kirjanpitosäännön noudattamisen  puutteiden takia.

Tuon kirjanpidon piti koskea poliisin perinteisiä ilmiantajia, nk. vasikoita tai kalveja. Rikollispiirien sisällä tai liepeillä toimivat ilmiantajat ovat taatusti aina peloissaan ja syystä. Vasikointi on iät ajat perustunut rosvon ja kytän väliseen tiukkaan luottamukseen ja siihen, ettei merkintöjä tehdä mihinkään. Siinä on ilmiantajan henki pelissä.

Kuinkahan moni kovien rikosten vuotajista haluaisi, että jokainen yhteydenotto, kuiskaus tai viesti kirjattaisiin tarkasti johonkin poliisin ja kukaties ehkä jopa ministeriönkin tiedostoon hakkeroitavaksi? 

Poliisin tiedonhakinta rajoittuneekin tulevaisuudessa tekniikan käyttöön, poliisille tarpeellista sisäpiirin tietoa rikollisista on varmaankin yhä vaikeampi saada.


Ei kommentteja: