21.8.2018

Vanhalla ammuslataamolla


Fiksu vekotin?
Blogipostailuista tulee joskus vähän vakavikkoja, joten laitan taas jotain aamuhortoilulla hoksittua kuvatuksineen tänne sosialistiseen metiaan. 

Aluksi tyrkkään tuohon oikealle ihmevempaimen kuvan. Se reliikki on puskassa tien laidassa ja joltakin prässiltä se vähän näyttää. Vaan eipä tule tolkun syttyjä siitä, mitä sillä on joskus tehty. En mennyt tutkimaan sitä tarkemmin.

Savilahden rannalla, Neulaniemeen mentäessä on Itä-Suomen yliopiston alue, missä on joukko vanhojakin rakennuksia, joista osa on suojelukohteita.

Rakennukset ovat ajalta, jolloin tontilla toimi valtion ammuslataamo. Ammuslataamo perustettiin 1930-luvulla lähelle isoa armeijan Neulamäen asevarikkoa, jonka toiminta lakkasi muutamia vuosia sitten. 

Linkki alueesta ja sen historiasta, pdf.

Entinen asevarikko rakennuksineen ja luolineen siirtyi Kuopion kaupungin omistukseen. Armeija alihankkijoineen poistui alueelta. 

Tosin tiistaiaamuna Neulalahdella näytti olevan jälleen käynnissä lahteen aikoinaan kipattujen vanhojen räjähteiden ja muiden sotaromujen nostaminen, mikä on jatkunut Kainuun prikaatin työnä jo vuosia.



Vanhojen räjähteiden nostaminen jatkuu Neulalahdella.




Yliopiston puutarhan kasvihuone Kallaveden rannan 
tuntumassa oli ainakin taannoin myytävänä.
Valoisaan taloon sopisi kukkaruukku poikineen.
Vanhojen rakennusten nimiä. Nykyisin voisi ajatella,
 että jos ei opiskelijassa ole ruutia, eikä
hän näytä antavan täyttä panosta,
voi tulla hylsy.

Nykyajan härpäke Tesla löytyi parkkipaikalta. 
Luulin, että tämä olisi jo Tesla 3, mutta 
ehkä se on Model X?
***

2 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tuo härpäkehän on kotoutumiskeskuksen planetaario avaruusinsseille.
Vai alkaa asekätkentäkausti selviämään Kuopionkin hautavajoamissa. Ottakeehan varovasti!
Ilmasta ihaillen Kuopio näyttää yhtä mukavalta kuin muutama vuosikymmen sitten. Järven vesi vain näyttää muuttuneen mustaksi...
Armeijan tiloissahan sitä tuli opiskeltua silloin joskus, siinä tekun suunnalla.
Kun nyt armeijaan liittyvää asiaa on, niin: kuopiolainen kaverini oli intissä. Hiihtokoulutus aluillaan. Vääpeli kysyi: onko alokkailla hiihdosta kokemusta? Uli vastasi: minulla ei henkilökohtaisesti, mutta veljeni, joka asuu maalla kertoo kerran nähneensä jäljet. Ja harjoitus jatkui juoksusulkeisilla. Jos tarina ei ole tosi, uskon sen kuitenkin syntyneen Kuopion suunnalla.
Kaikkea hyvää suunnalle Kuopio!

intrigööri kirjoitti...

Kävin Kuopiossa syntymässä ja sen jälkeen olin pitkään täältä pois. Nyt yli 10 vuoteen en ole kunnolla kotoutunut, mutta meneehän tämä tässä, kun on oikea kielialue. Nykyisistä Helsingistä tai Turusta joutuisin heti lähtemään pakolaiseksi.