7.8.2018

Orpo antaa keppiä

Petteri Orpo
Valtionrahaministeri Petteri Orpo (kok.) lupasi tiistaina lisätoimia työllisyystilanten parantamiseksi. Talouselämä kertoo, että Orpo on pyytänyt kolmea kansliapäällikköä tsekkaamaan hallituksen tähänastiset työllisyystoimet ja valmistelemaan nopeita lisätoimia.

Orpo sanoi infossa, ettei tässä voida luovuttaa. "On kohtalonkysymys, että saamme nämä vielä 250 000 vielä työttömänä, osa heistä pitkäänkin ollutta,  työllistymään."

Ministeri hehkutti myös tiukkaa budjettilinjaa. Orpo sanoi huolehtivansa siitä, ettei tulevien sukupolvien piikkiin oteta yhtään ylimääräistä euroa velkaa.

Tutulta tuo rahaministerin sanoma jotenkin kuulostaa. Yksikään vvm ei ole koskaan aukonut rahasäkin nyörejä budjettipuheissaan. Nykyisin kysymys on toki vain velkasäkistä, mihin pitäisi aina vain mahtua lisää vastuullisuutta.

Olisihan se hienoa, jos työttömät pääsisivät taas tienaamaan ja saisivat oikeasti kiinni elämän syrjästä armopalojen sijasta. 

Miten ollakaan, vanhan mieleen tuli elävästi hetki menneiltä ajoilta. Istuimme yhden viäräleuan kanssa kaljoilla kirkonkylän kapakan puarissa, kun politiikot pölähtivät vaalien alla sinne sisälle tervehtimään meitä lukuisia äänestäjiä.

Intrigöörin kamu sanoi poliitikkojen kellokkaalle, että kyllä äänen saat, jos järjestät Ryynäsen Topille töetä. Topin akallakaan ei ollut lauluntekijän mukaan enää "lihhoo kuin kielessä". Poliitikot poistuivat vähin äänin ja kuivin suin.

Sen verran tekisi vielä mieli sanoa, että keppi tietenkin heiluu työttömille ja muille heikommassa hapessa oleville suomalaisille, mutta tarttis sitä joskus porkkanaakin saada. Muuten useampi aasi tai muuli voi tehdä juntturat! Ja entäs sitten ne työttömien ihmisoikeudet?


Ps. On pakko lisätä, ettei työttömyys ollut joskus 1980-luvulla lainkaan niin vakavaa, mitä siitä tuli jo seuraavalla kympillä ja sen jälkeen. Nykyisin työttömyyden pitäisi olla jo yhteiskunnan pahin ongelma, mutta uusia uhkia näemmä halutaan tuoda sen rinnalle.


Arto Luukkanen budjetista, linkki blogiin.

Ulkomaalaista työvoimaa sen olla pitää??


***

2 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ensin iski vihamasennus blogin kerronnan alkuosasta. No, ehkä huomenna helpottaa.
Lievikkeenä Intrigöörin kamun biisin sanat, jotka ovat olleet kuullun ymmärrettynä muutaman vuosikymmenen. Puikkarin keskiviikkoilloissa artistin sanailua tuli kuunneltua ahkerasti ihan paikan (paekan?) piällä. Hieno mies, suuri kansansa tuntojen tulkitsija. Siitä hänelle kiitos ja kumarrus.

intrigööri kirjoitti...

Ruikonperän multakurkku, taiteilija Jaakko Teppo oli pitkään kansan syvien tuntojen tulkki.
Nuoremmat eivät tiedä laulujen pääosan esittäjää Ryynäsen Topia, mutta kupleteissa pahatkin elämän ongelmat tuotiin julki leppoisasti, eikä triggeröidytty joutavistakin jutuista.
Konstaapeli Reinikaisessa oli jotain samaa tervettä henkeä kuin Topissa.