14.8.2018

Kvaak, sanoi sisäministeri

Kvaak! Nyt tuli 10 pisteen muna. (kuva Pixabay)

Sisäministeri Kai Mykkänen luonnehti Aamulehden äskettäistä uutista Suomen varautumisesta 100.000 turvapaikanhakijaan osittaiseksi uutisankaksi, toteaa jutussaan Iltalehti. Tuo luku on ministerin mukaan vain yksi harjoituksen skenaarioista.

"Sitäkin pitää miettiä, jotta emme olisi muiden armoilla, jos jokin ilmansuunta alkaisi työntää ihmisiä rajoille", ministeri selitti.

Suomessa on varsinkin tänä kesänä oltu huolissaan ilmastonmuutoksesta ja erityisesti helteiden armoilla olemisesta. Nyt kai pitäisi huolestua myös ilmansuunnista? 

Suomalainen käytäntö maahanmuutossa näyttää kumminkin olevan se, että kaikki maahantulijat on pakko päästä rajan yli ja ottaa pönäkästi vastaan, tulivat he mistä ilmansuunnasta tahansa.

***

Lisätty kappale 31.8.2018

Voiko turvapaikkatulijoiden oikeusturvaa vielä vahvistaa, koska täydellisyyteen ei ole päästy? Tällaisia sisäministeri kyselee blogipostauksessaan riveillä ja rivien välissä. 

Suomalaisen kantaväestön oikeusturva ja kohtelu virkahirmujen rattaissa lienee  kaikilta osin melkein moitteetonta? Ai niin, eihän kansainvälinen kokoomus ole siitä lainkaan huolissaan, kuten eivät useimmat muutkaan puoluepukarit.

***

Mykkänen kertoi IL:n jutussa myös mahdollisesta maahantulijoiden pisteytyksestä. Pisteytyksen tavoitteena kuulema olisi, että Suomeen saataisiin enemmän osaavaa työperäistä maahanmuuttoa.

Kysymyksiä heräilee jo melko sankasti. Työperäisen maahanmuuton kanssa ei ole ollut hirmuisia byrokraattisia ongelmia ennenkään. Miksi juuri työn takia Suomeen tulevia ihmisiä pitäisi pisteyttää? Eikö heillä olisikaan työpaikkaa tai edes oikeaa työmahdollisuutta, olisi vain jotenkin pisteytelty työperäisen status? 

Miten sitten kävisi muiden maahanmuuttajien, kuten erilaisten pakolaisten? Eivätkö tavismamut, osin paperittomat, saisi lainkaan pisteitä? Pisteytyshän on vähän kuin profilointia, mikä on rumaa, ainakin kansanryhmiin tai ihmisryhmiin kohdistettuna?

Toisaalta puolet turvapaikkahakemuksista on uusintoja. Ministeri kertoo jutussa, että "on olemassa riski uusintahakemusten käyttämisestä viivytystarkoituksessa". 

Ei tuo uusintahakemusten kanssa kieroilu iso paljastus tai uutinen ollut suurimmalle osalle suomalaisista. Kvaak-uutinen se oli, vähintäänkin osittainen uutisankka. 

Se ei ainakaan ole mikään uutinen, että kokoomuslainen ministeri haluaisi lyhentää ulkomailta tulevien ihmisten työlupajonoja. 

Linkki Iltalehden juttuun.


2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Jospa Mykkäsellä oli mielessä uuniin vai duuniin -pisteytys? Eihän se pisteytys muuten toimisi?

intrigööri kirjoitti...

On vähän vaikeaa pysyä näiden kokoomuksen nousevien kykyjen ajatusten perässä. Olisiko Mykkänen saanut pisteytyksen päähänsä siitä, että meidät kaikki aiotaan pisteyttää sen maatakaatavan sote-mullistuksen takia?

Uuninluukut ovat Suomessa tähän asti kolisseet ainakin varattomille suomalaisille vainajille, joille ei löydy hautajaisten maksajaa muuten kuin sossusta. Pahviarkkuun laitetaan jäännökset ja tyrkätään loota uuniin. Tuhkat kipataan johonkin ja väestörekisteriin tulee poistomerkki? Mamuista en tiedä.