14.4.2015

Apuva EU!

Pelottomat ministerimme Stubb ja Haglund kunnostautuvat sotilaallisella saralla viikko viikolta. Pääministeri Stubb näyttää uskovan, että "Suomi saisi muilta EU-mailta apua konfliktitilanteessa". Nuuskan ystävä Haglund saattaa sittenkin olla enempi realisti luottaessaan lähinnä pohjoismaiseen apuun.

Stubbin mukaan "olisi selvää, että Suomea autettaisiin, koska Suomi on jeesannut muita taloudellisesti". Heh. Myös Stubb uskoo Ruotsin apuun, mutta hänen uskonsa EU:n kykyyn ja voimaan näyttää olevan rajaton, joka asiassa.

Intrigöörin havaintojen mukaan Suomi hankki voimapari Kataisen ja Urpilaisen aikana turhaan yrmyn taloustiukkiksen maineen, mikä ei lisää ainakaan unionin eteläisten velkaongelmaisten maiden sympatioita kaukaista, mutta tylyä Suomea kohtaan. Suomen voisi olla aika vaikea saada kriisitilanteessa edes talousapua monilta mailta. Ehkä Saksalta saattaisi irrota jotain?

Suoraa sotilasapua Suomi saisi jo maantieteellisistä syistä muista Pohjoismaista, ehkä jostain muualtakin. Mutta jos eräs itämörkö jostain kummallisesta syystä hyökkäisi rajojemme yli, se ei viivyttelisi hetkeäkään, joten kaikki ulkopuolinen apu olisi pahasti myöhässä. Auttamaan ehtisivät ehkä länsinaapureiden ilmavoimat, ellei niillä sattuisi olemaan silloin muuta tekemistä?

***
Toki intrigööri on vielä sitä mieltä, että Moskovan möröillä on paljonkin muuta tekemistä kuin höökiä ehkä eniten ystävällismieliseen ja talousyhteistyötä tekevään länsinaapuriinsa. 
EU:n tarjoama sateenvarjo Suomelle on lähinnä henkistä laatua. Ukrainan valloituksiensa ja jättimäisten asemenojensa takia Venäjä rapauttaa talouskestävyyttään hyvää vauhtia.

Hyökkäämällä Suomeen ja/tai Ruotsiin Venäjä stumppaisi kokonaan tulevatkin kauppasuhteensa unionin ja kai myös USA:n kanssa. Venäjän hyökkäys pieniin Baltian Nato-maihin ei todellakaan olisi mikään neljän tunnin juttu, sellaisten sotilastoimien seurauksia ei tekisi mieli edes arvailla.

***
Mutta voihan olla, että Vennäällä riittää kaalia, teetä, votkoo, suolakurkkua ja liepuskaa omiksi tarpeiksi. Viis niistä ulkosuhteista! Sielläpähän sitten maailman johtavassa oligarkkivaltiossa uhoilisivat ruostuvien sotakalujensa, niiden kuulujen rauhanaseiden, sekä kaikkiaan melko haluttoman asevelvollisarmeijansa kanssa. 

Tuskin Venäjällä sentään sellaista kurjistumista kaivataan? Jokaisen pitäisi tietää, että vyötä voi kiristää vähäksi aikaa, mutta pitkän päälle solki alkaa hangata ikävästi selkärankaa.

Jos Venäjän sotilaallinen pullistelu ja naapurimaiden uhkailu ei lähiaikoina lopu, lienee paras harkita jo valmiiksi muita toimia. Autonominen Suomi tarjosi aikanaan turvaa ja kauttakulkua mm. hra Leninille. Suomi on taas päätynyt jonkinlaiseen autonomiseen asemaan, nyt unioniin nähden. Myös suurherra Putinille saattaa vielä tulla turvapaikan tarvetta? 

Idän karhulla on tiettävästi mökkitonttejakin valmiina Suomen alueella. Halonenkin voisi sitten käydä moikkaamassa kaveriaan ja näyttämässä, kuinka se venäläinen mamukisu jaksaa. Lähipiirinsä mukaan Putin on oikeasti mukava ja huumorintajuinen mies. Näin se on nähtävä!


***

Ei kommentteja: