20.4.2015

Jytkyn jatko

Tulihan se sieltä, jytkyn jatko persuille. Neljän vuoden takaisesta jytkystä tuli poliittista todellisuutta, sillä Suomessa on nyt oikeasti neljä suurta puoluetta kolmen suuren sijasta. Persujen nousu ei ollut pelkkä politiikkaan kyllästyneiden kansalaisten protesti.

Mainittavaa protestia äänestäjät eivät näissä vaaleissa tehneet. Ihmetellä voi sitä, miten surkeita hallituspuolueiden pitäisi oikeasti olla, etteivät ihmiset niitä aina uskollisesti äänestäisi. Kataisen kohelluskuusikko ei pahasti syönyt kokoomuksen kannatusta, eikä myöskään Stubbin valohoitohallitus.

Demarit kai tässä ottivat eniten takkiinsa, liekö sitten syynä se, ettei Rinteen äijäfeminismi oikein iskenyt naisvaltaisessa puolueessa. Miksihän sitten piti valita ay-äijä puolueen puheenjohtajaksi? Otapa heistä selkoa.

Vihreät näemmä onnistuvat vakuuttamaan äänestäjänsä vaikka väiteellä, että Suomi pelastaa maailman ilmaston yksinään. Pari lisäpaikkaa puolueelle heltisi kyllä taitavalla vaalipiirien väännöllä, mutta mistä ne muut kolme lisäpaikkaa tulivat? Ehkä ääniä löytyi palkintona siitä, että Ville osasi oikeaan aikaan salaovelasti luistella hallitusvastuusta? Viidellätoista edustajalla saa jo hyvät mekkalat aikaiseksi.

Paavolle ja Vasemmistoliitolle vastuusta luistelu ei tuonut tulosta. Turkulainen Li Andersson sentään sai taakseen hyvän ääninosteen, mikä voi vielä aurata Paavon ja muut tien poskeen. Historiallisessa Turussa on taustalla myös yllättävän vahvaa vasurihistoriaa.

Päävastuullinen hallituksen runnaajana on nyt odotetusti keskusta. Oikeastaan puolueiden paikkaluku ei paina hirveästi, vaan niiden tavoitteet. Tehdäänkö seuraavalla hallituskaudella vänkyröivää puoluepolitiikaa vai yhteistä suomalaista politiikkaa? Sipilä sivusi mielenkiintoisesti myös neljän suuren puolueen hallituksen mahdollisuutta!

Puolueiden ja puoluejohtajien yhteistyökyky ratkaisee paljolti sen, painuuko pikkuinen kansankotimme edelleen alemmas kohti ränsistyvän maanosan auringonlaskua vai otetaanko käyttöön yhteinen korjaussarja?

Toivottavasti Suomen poliitinen korjaussarja ei ole samanlainen kuin Pulttiboisin vanhassa mannesketsissä, missä Kalliala ojensi Ladan alle kykkivälle Peteliukselle kälyisen kiepin rautalankaa. 
***
Lisäys: Tuli tuo vaalituloskin suunnilleen ennakoitua postauksessa 19. maaliskuuta eli kepu ykkösenä ja päälle 20 prossan kannatuksella. Persut kakkosena ohittaen loppusuoralla kokoomuksen ja demarit.

Hallituksen ennustelin tuolloin kepua, persuja ja demareita, sekä pakollisia ruåtsalaisia. Mutta juhannukseen mennessä kai senkin joukkueen kokoonpano tiedetään?

*

Ei kommentteja: