24.4.2015

Autuas on EU, se ei huku

Libyasta ja muualta Pohjois-Afrikasta Välimeren yli Eurooppaan pyrkivien pakolaisten tilanne on järkyttävä. Libyassa on alkanut jo viides "arabikevät" peräkkäin. Kaikkien arabikeväiden tapaan Libyassakin kärsitään kymmenien aseellisten ryhmien, heimosotureiden ja sekä islamisti-jihadistien keskinäisistä kahakoista. 

Heikko hallinnon tapainen toimii vain parissa Libyan suurimmassa kaupungissa. Sisäistä sotimista lisää kiista alueen suurista öljyvaroista, joista kaikki haluaisivat osille. Gaddafi käänteli öljyhanaa neljä vuosikymmentä ja käytti valtavia tuloja kuin omiaan, tosin hän rakensikin maata mm. laajoilla vesihankkeillaan.

Täysi sekasorto Libyassa kestänee Syyrian ja Irakin tapaan ainakin vuosia, ellei vuosikymmeniä. Pakolaiset ovat jo vuosia olleet raakojen rikollisten eli säälimättömien ihmissalakuljettajien armoilla. Viime kuukausina Libyassa ovat riehuneet jopa Syyria-Irakin paholais-kalifaatin tyyppiset murhajoukot. 

Intrigöörikin ehti taannoin miettiä ihmisten salakuljettajien kelvottomien laivojen ja veneiden tuhoamista tyhjinä siellä rannikolla, kun uutiset jo kertoivat, että mm. italialaiset sotilaspiirit olivat esittäneet juuri sellaista menettelyä. Samanlaisia aatoksia kävi mielessä useita vuosia sitten, kun somalialaiset merirosvot kaappasivat vuosittain kymmeniä rahtilaivoja ja pienempiä aluksia ottaen niiden miehistöt panttivangeiksi. 

Somalian merirosvojen veneet olisi ollut helppo tuhota ilmasta tai mereltä rosvojen tukikohtien rannoille. Paikallisille kalastajille ja siviileille olisi voitu toimittaa erilaista apua, kuten uusia pieniä veneitä kalastusvälineineen. Niiden oikeiden kalastusveneiden moottoreiksi olisi sopinut parhaiten irtonarulla nykäistävä, hidas, mutta varma Seagull. 

Halvempaa ja nopeampaa sekin operointi olisi ollut kuin järjestää vuosien ajan eri maiden yhteisiä laivastoharjoituksia meriliikenteen valtaväylillä, koota saattueita tai palkata turvamiehiä laivoille, sekä maksaa miljoonalunnaita rosvopoikien taustavoimille eli gangsteripomoille.

Libyaan auttamaan 

Neljä vuotta sitten Libyassa iskettiin Gaddafin hallintoa vastaan Naton järeillä sotakaluilla mereltä ja ilmasta. Suomenkin poliittiset "sotaloordit" halusivat turhaan mukaan. Miksi nyt ei mentäisi sinne ja pysäytettäisi ihmiskauppiaita, rikollisia ja murhaajia siellä rannikolla? Muutoin tilanne vain pahenee. Sotaroinaa Euroopan maistakin löytyy vaikka kuinka, nyt tarvittaisiin selkeää humanitarista voimankäyttöä vaarallisella alueella, osin uudenlaista rauhanturvaamista.

Nähtävästi EU tyytyy taas vain mutkuilemaan ja turvaamaan poliittisten päättäjien julkisuuskuvaa esittäen johtavaa humanitaarista suurvaltaa. Eu pyrkinee taas vain paikantamaan pakolaisaluksia ilmasta. Rosvottavien ja sitten pahimmillaan hukutettavien ihmisten pelastaminen jää taas mm. kreikkalaisten ja italialaisten vastuulle, eivätkä he joka hätään ehdi.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO näkyy varoittavan, että tänä vuonna Välimeren yli Eurooppaan pyrkii puoli miljoonaa pakolaista, joista jopa 10.000 ihmistä voi menehtyä. Kysymyksessä ei ole vain Italian ja Maltan, Kreikan tai Espanjan ongelma. Pakolaisten vyöry uhkaa koko Eurooppaa, koska miljoonien ja taas miljoonien uusien tulijoiden tulvaa ei voida ottaa vastaan millään järkevillä, eikä ainakaan kestävillä perusteilla.

***
Hampaaton EU voisi perustaa Nato-hampaidensa tuella ison ja kunnollisen, vahvasti turvatun suoja-alueen pakolaisille Libyan rannikolle tai useampia alueita. Luultavasti ainakin paikallinen Tripolin hallinto suostuisi tällaiseen humanitaariseen operaatioon, mikä osaltaan myös tukisi sen heikkoa vakautta ja laillisuutta. Ehkä hallinnolla olisi omiakin toiveita?

Suurin osa ihmissalakuljettajista saataisiin pois pelistä riittävillä rauhanturva- tai ihmisturvaoperaatioilla. Tuhansia hädänalaisia ihmisiä estettäisiin menehtymästä, kaikista huolehdittaisiin ja heitä voitaisiin auttaa palamaan omille kotiseuduilleen. Se olisi selkeä viesti mm. afrikkalaisille: Eurooppaan ei enää kannata lähteä. Monilta murheilta ja ihmishenkien menetyksiltä voitaisiin välttyä.

Miksi ei EU käynnistäisi jotain tällaista kunnollista operaatiota tai vaikka useampia? Unionin eliitti vain jahkaa joistain älyttömän kalliista ja turhista Kreikan tukipaketeista, sekä hyssyttelee loputtomiin tätäkin pakolaisten päivittäistä tragediaa. 

Laman ja suurtyöttömyyden kanssa painiskeleva Eurooppa ei voi asuttaa ja ylläpitää kalliisti miljoonia uusia afrikkalaisia, eikä muita tulijoita väkirikkaista maista. Eurooppa voisi kuitenkin olla tehokkaammin mukana auttamassa miljoonia ihmisiä heidän kotimaissaan tai pakolaisleireillä lähimaissa. Onhan tätä monesti esitetty, mutta päättäjät eivät tee sellaisia päätöksiä ja pahat ongelmat kaatuvat päälle.

Josko olisi aika vähitellen keskittyä niiden syidenkin poistamiseen, mitkä ajavat henkensä hädässä olevat ihmiset pakoon omista kotimaistaan? Pakolaisten lähtömaissa on yleensä edes jonkinlainen hallitus ja hallinto, mikä useimmiten tarmokkaasti varastaa myös kehitysapurahat. 

Miksi näiden rikollisten afrikkalaisten valtionjohtajien annetaan aina vain luistella velvoitteistaan omia kansalaisia kohtaan, noita ns. gepardihattu-ukkoja jopa ruhtinaallisesti palkitaan? Jatkuuko länsimaiden siirtomaa-krapula loputtomiin, vaikka ne eivät olisi olleetkaan siirtomaaherroina, kuten itsekin riistettävänä olleet Suomen heimot.

Kesäkuinen lisäys: Paavo "Iki" Väyrynen on pakolaisten kohtelusta näemmä pitkälti samaa mieltä kuin intrigööri. Heh.

Linkki Janis Petruksen blogiin.

Miellyttävää matkaa Eurooppaan!


***

Ei kommentteja: