1.4.2015

Tuulivoimaa ja maahanmuuttoa

Intrigööri "kannattaa" tuulivoimaa yrittämällä maksaa melko jämptisti sähkölaskunsa veroineen ja siirtomaksuineen kaupungin omistamalle energiafirmalle, mikä tuottaa lämpöä ja sähköä koteihin puulla ja turpeella. Sähkölaskussa on vissisti mukana myös tuulen tuomaa lisähintaa.

"Kannatan" myös esimerkiksi sosiaalista maahanmuuttoa, Euroopan Unionia ja valikoivaa, mutta kallista kansanvalistajaa Yleisradiota, vähäisten verojeni kautta. Eikä varmana minulta ole kysytty, haluaisinko yhtään mitenkään kannattaa juuri noita asioita. Eipä sitä ole kysytty keneltäkään muultakaan.

Haluankin toki verojen kautta tukea monia kaikille hyödyllisiä asioita, kuten kakrujen kouluttamista, kantakansalaisten eli suomalaisten julkista terveydenhoitoa, sekä teiden ja liikenneinfran rakentamista, jne. Vapaaehtoisesti ja tavan vuoksi maksan vain pientä kirkon veroa.

Tuulivoima on paikallaan monissa perinteisissä kohteissa, kuten pelloille ja karjalle vettä nostettaessa, viljaa jauhettaessa tai veneen purjeisiin puhkumassa. Energiaa tuottamassa tuulivoima saattaisi olla oikea ratkaisu jossain syrjäseudulla tai saaristossa, mihin ei kannattaisi kaapeloida  tavallista verkkosähköä.

Koska pakosti pikkuisen kannatan tuulivoimaa, se myös vähäsen kiinnostaa. Lukaisin juuri Talouselämän Tebatista Janne Salosen kirjoituksen, jossa hän toteaa, että me kaikki verovelvolliset tuemme tuulienergiaa tänä vuonna noin 140 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimaa rakennetaan suurten tukitariffien toivossa koko ajan lisää, joten jatkossa yhteistä tukeamme katoaa tuuleen eli voimaloiden omistajille yhtä enemmän, jopa 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Kirjoituksen mukaan kansalaiset maksavat tuulivoiman tukia kaikkiaan kahdesta kolmeen miljardia euroa. Maksamme siis siitä ilosta, että tuulesta tempaistaan muutamia ykkösprosentteja koko maan sähkötuotannosta ja -tarpeesta. Kysymyksessä on yksi taloushistorian suurimmista tulonsiirroista yksityisiltä Suomen kansalaisilta suurelta osin ulkomaisille pääomasijoittajille.

Vihreiden suurten visioiden mukaan uusiutuva energia, kuten juuri tuulivoima, nostaa Suomen myös suurtyöttömyyden suosta. Toivotaan niin, sillä myös paroni von Münchhausen nosti itsensä ja hevosensa hetteestä kiskomalla omasta tukastaan.

Tuulivoimaloille voi käydä myös hiukan hassusti, tässä ja tuossa. Lisääkin moisia sattumuksahduksia löytyy tuubista.
***

Lisäys tuulivoimasta 20.1.2016: Maksamme turhasta ja paljon, linkki blogiin.

Ei kommentteja: