26.9.2016

Ääri ja hääri, kokoon kääri

Iltasanomien nimetön pääkirjoitus hehkuttelee, kuinka hallituksen harkitsema lakihanke muka paljastaisi täsmällisesti ääriliikkeiden kannatuksen eduskunnassa. Pääministeri Sipilä on kaiketi kertoillut, että hallituksessa mietitään väkivaltaisten ääriliikkeiden ja niiden tunnustusten kieltämistä lailla.

Pääkertomuksen väsääjä luonnehtii "harhailuksi" sitä, että Sipilä rinnasti toisiinsa Helsingissä sattuneen vastarintaliikeen jäsenen tekemän ja vähintään yhden henkilön luokkaantumiseen johtaneen potkimisen, sekä kahden matun Kajaanin Otanmäessä nähtävästi tekemän tapon ja ryöstön.

Sipilä ei sanomisissaan harhaillut mitenkään, sillä oikeaa suomalaisten suurta ja "hiljaista enemmistöä" mietityttää oman ja läheistensä turvallisuuden takia paljon enemmän mm. Otanmäessä tehty miehen tappo kuin jonkin väkivaltajengin jäsenen tekemä paha, mutta itsessään tavanomainen törkeä pahoinpitely Helsingissä. Johtiko potkaisu Asema-aukion uhrin kuolemaan, sekin on vielä tutkinnan alla.

Iltaläpyskän pääkirjoittaja harhailee itse rinnastaessaan vuosien takaisen Jyväskylän kirjastonujakan ja taannoiset kouluampumiset muutamien taparikollisen tekemään katuväkivaltaan. Kirjoittaja uhoaa, kuinka nyt  paljastuisi eduskunnan äänestyksessä  lahjomattomasti, ketkä kansanedustajista sympatisoivat ääriliikkeitä.  Ei muuten paljastu.

***
Ääriliikkeillä tuo joku median edustaja tarkoittaa tietysti, siis tietysti, oikeistolaisia ja kansallista etua omasta mielestään edistäviä järjestöjä, vaikka hän uskottavuutensa säilyttämiseksi mainitsee myös vasemmistolaiset ääriliikkeet.

Väkivaltaisia ja rikollisia, jopa terroristisia ääriliikkeitä löytyy muualtakin kuin ns. oikeistosta, kuten osoittavat mm. taannoiset turkiseläinten irti päästämiset, sekä hiljattainen linja-autojen polttaminen, jossa ihmisetkin olivat vaarassa.

Omaisuuden, myös yksityisten omistusten tuhoaminen Suomessa lienee ikävä kyllä vasta alkamassa. Esimerkkejä palavista autoista ja työtään tekeviin viranomaisiin kohdistuvasta rajusta väkivallasta pitää hakea niinkin kaukaa kuin Ruotsista.

Anarkisteiksi itsensä lukevat muodostavat tietenkin hekin jonkinlaisen ääriryhmän, lippujakin löytyy, eikä niitä pidetä piilossa. Myös rasismi rehottaa jatkuvasti suuntaan jos toiseenkin, sekä nk. etnisyyksien sisällä. Yhdenlainen toisten solvaaja, puukottaja, lyöjä, potkija, raiskaaja tai tuhojen tekijä ei voi olla toista parempi.

Mitähän ääriliikettä esimerkiksi erilaiset pienet ja suuremmat mamujengit edustavat ja miten sellaiset muka kiellettäisiin? Väkivaltaan selvästi kytköksissä olevat ääriliikkeet ja ääriryhmät joutaisi tietysti kieltää, jos se olisi edes jotenkin mahdollista. 

Eduskuntaan lakiesitys ääriliikkeiden kieltämisestä ei liene ihan pian tulossa, sillä moisen lain laatijoilla on pakosti monta mutkaa matkassa. Ehkä IS:n pääkirjoittaja haluaa, että Suomessa kiellettäisiin rikollisuus? Jotain sellaista ovat lakiemme laatijat saattaneet tarkoittaa jo satoja vuosia sitten. 

Lakien lätkiminen lakien päälle ei kuitenkaan maailmaa pelasta, ei varsinkaan jos lait ovat hätäisesti kokoon hökäistyjä, sekin on nähty liian monta kertaa, monien hallitusten aikana.

***
Lisäys: Taisi hallituksessakin järki voittaa, sillä uutta lakia ei leivota.


***

4 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Jokainen voi kysyä itseltään kummankin tapauksen kohdalla: "Voisiko tämä tapahtua minulle?"

1) Asema-aukion tappelu. Ei voisi tapahtua minulle, minulla ei ole tapana mennä vittuilemaan vieraille ihmisille jotka ovat pitämässä mielenosoitusta.

2) Otanmäen ryöstömurha. Voisi tapahtua, joskaan ei lenkkipolulla, mutta kylläkin muualla tässä lähiössä jossa asun. Ja voi tapahtua myös naapurin eläkeläisrouvalle.

Sitten pitää miettiä kumpi tapaus on vaarallisempi.

intrigööri kirjoitti...

Muistelin, että joskus nuorena vittuilin stallareille, kun ne jakoivat Tiedonantajia torin kulmalla, mutta ei siitä tappelua tullut. Se oli kuitenkin vähän Asema-aukion tyyppinen tilanne, mutta tyydyimme silloin vain halveksimaan toisiamme. Onneksi minulla ei ole sitä rähinäviinageeniä ja kommarit taisivat olla selvin päin.
Otanmäen tyyppinen tilanne olisi minullekin tietysti vaarallinen, kun on vielä kielimuuri, eikä itsellä ole enää niin paljon ruutia kuin joskus oli. Lenkkeilen kyllä, mutta yleensä aamulla tai päivällä.
Epätoivoisia nuoria miehiä ties millä taustalla on nyt liian paljon jouten täällä pienessä laillisuusmaassa. Jotkut tulijoista saattavat jatkossakin hommata täältä turvapaikan väkisin.

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Sinulla oli hyvä tuuri niiden stallareiden tapauksessa.

intrigööri kirjoitti...

Ehkä oli tuuriakin, mutta tää tapahtui 70-luvulla Mikkelin torin laidalla. Kyllä siellä siihen aikaan tapella osattiin, mutta päiväsaikaan se ei ollut niin herkässä. Eivät ne tyypit olleet näitä nykyisiä agressioaddikteja anarkoja vai mitä ne ovat, mutta olisi niiltäkin voinut turpiin tulla.
Nyt muistin, että kerran näin Pieksämäen torilla auton ikkunasta oikein ison tappelun, se oli 80-luvun alkua. Näytti että torilla oli yhtä aikaa monta kymmentä ukkoa toisiaan mätkimässä. Se taisi olla pelkkä kylätappelu illan pimetessä? En mennyt mukaan, eikä harmita.
Täällä muuten on eilisestä lähtien lentänyt Hornetteja pitkin päivää ja iltaa. Viheltää, mutta ei vielä jytise. Ainakin hälykeikolle ne lähtevät ihan tämän mäen päältä. Kuopiossa ollaan liki Rissalaa, yhtä tärkeimmistä vihulaisen kohteista Suomessa, jos semmoinen maailmanloppu olisi tulossa.