6.9.2016

Matujen asumismysteeri

Veroyle leipoo elokuun lopun jutussaan mysteeriä matujen asumisesta. Maahantulijoista odotettiin ryntäystä Helsingin ja muiden Etelä-Suomen kaupunkien pitkiin asuntojonoihin. Sitä ei tullut. 

Esimerkiksi Helsinkiin odotettiin vähintään 1600 uutta asunnonhakijaa, mutta jonottajiksi on ilmoittautunut tänä vuonna vain 71 asunnonhakijaa. Helsingin jonossa on valmiiksi yli 15.000 hakijaa. Muuallakin oleskeluluvan saaneita on kunnallisissa asuntojonoissa vain muutamia kymmeniä.

Jutussa todetaan, ettei kukaan tiedä tarkkaan, miksi kuntien vuokra-asunnot eivät kiinnosta oleskeluluvan saaneita. Toisaalta kerrotaan, että 1 300 luvallista turvapaikan hakijaa olisi siirtynyt kuntien osoittamille kuntapaikoille ja 2 800 olisi saanut asunnon itsenäisesti tai viranomaisten avustamana, mitä sekin käytännössä tarkoittanee.

Virallisempi oletus on, että oleskeluluvan saaneet ovat hankkineet asunnon itse tai he asuvat sukulaisten ja ystävien luona.

Intrigöörin epävirallisempi oletus on, että matut asuvat aina jossakin muualla kuin havumajassa. Ulkona on kalsaa ja kosteaa. Talvi on taas tulossa.

***
Sukulaisten ja tuttavien luo muuttoa vauhdittanee sekin, että muuttajat pääsevät silloin asumaan johonkin haluamaansa kaupunkiin. Oman asunnon hankkiminen, sossu- ja muut asiat on helpompi hoitaa, kun ehkä on jo valmiiksi asumassa paikkakunnalla, vaikka toisten nurkissakin.

Toisaalta eri paikkakuntien vuokra-asuntohait lienevät imuroineet asiakkaikseen paljon matuja. Onhan jo 90-luvun laman ajoista lähtien tietoa siitä, että sossun asiakkaat ovat kaikkein halutuimpia asujia tietynlaisille asuntojen vuokraajille. Jotkut vuokranantajat eivät kuulema muuten tee vuokradiiliä, elleivät saa sossun sitoumusta vuokrista. 

Vuokrien maksajana kunta ja valtio eli sossu ja kela ovat niin varmoja kuin nykyisessä Suomessa voi olla. Siitäkös vuokrakämppähait tykkäävät. Eivät maahantulijatkaan asuntoja tyhjästä loihdi, vaikka taitavia sumplimaan ovatkin, ellei heillä ole repussa Aladdinin taikalamppua.

***
Ylen jutussa todetaan myös, että reilut 14.000 matujen turvapaikkahakemusta on vielä ratkaisematta. Oleskeluluvan saaneet siirtyvät yleensä muualta maasta kasvukaupunkeihin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Lisäksi jutussa ollaan kyllä kovasti huolissaan, nyt siitä, miten tuttavien luona nyt asuville käy. Etteivät he vain joutuisi asunnottomiksi!

Intrigööri ei olisi hyvin huolissaan matujen asunnottomiksi joutumisesta, sillä asunnon löytämistä vauhdittaa kummasti se, että hyvä vuokranmaksaja on tiedossa. Suomi kyllä maksaa ja kustantaa, kaikille maailman ihmisille, jotka ovat tänne raukoille rajoille tiensä löytäneet.

Oikeastaan pitäisi puhua rajattomasta Suomesta, sillä tänne voi kävellä tai ajella kuka vain, koska vain ja käydä ikäänkuin taloksi ja pysyvälle syytingille Tarvitaan vain se taikasana, mikä a:lla alkava sana se nyt oli?

Osa maahantulijoista lienee hävinnyt viranomaisten tutkasta, mutta jos kaikuja tulee, kyllä sossurahaa on taas tarjolla, kuten on kerrottu.

***
Ylen tuoreemmassa jutussa kerrotaan lumesäästämisestä, missä valtio aikonee leikata maahanmuuttajien kotoutumistukea kymmeniä euroja suomalaisten työmarkkinatukea pienemmäksi, jolloin minimi olisi 500 euroa kuussa käteen.

Oletetut säästöt ja samalla Suomen vetovoimaisuuden pienentäminen jäävät kumminkin saavuttamatta, sillä käytännössä matuille maksettaneen aina ainakin saman verran kuin suomalaisille työttömille. Siitä pitävät huolet toimeentulotuki ja erilaiset lisät, sekä tietenkin asumistuki, mitä jutussa ei edes erikseen mainita.

Valtio eli poliitikot taas vain lämpimikseen puuhastelevat. Kuten joku jossain kirjoitti, he ikäänkuin työntävät keitetyllä spagetilla puurolautasta tai tiilikiveä. Siinä ei ikinä mitään todellista tapahdu. Kaikki on vain lumetta ja hämäystä. Suomikin on totuuksien edessä vasta sitten, kun suuren maailman isot pojat ja ahneet tytöt päättävät nostaa yleistä korkotasoa pois nollilta ja miinuksilta. Sekin karsea päivä vielä nousee!


Lisäys: Hessun Sanomat on kuulema tehnyt maksumuurinsa taakse piiloon jutun matujen(kin) pimeistä vuokramarkkinoista. Asiasta kertoo pätkän verran myös STT / TS.

Linkki Professorin ajatuksiin tästä aiheesta.***

Ei kommentteja: