7.9.2016

Sekaisin tässä menee

Useimmat kansalliset asiat on uudessa eurooppalaisessa ja globaalissa maailmassa laitettu samaan isoon saaviin, hyrskytetty ja hämmennetty. 

Toisaalta suuressa osassa maailmaa kansallisista arvoista, perinteistä ja käytännöistä halutaan pitää visusti kiinni. Mutta ei näissä meikäläisissä euroopan yhteisön ihmemaissa.

Esimerkiksi fi-päätteiset nettitunnukset voivat jo nyt olla vaikka mardusialaisen kulkukissantervaajan hallinnassa tai jonkun udmurtialaisen aasikuskin pikalähettifirmalla ja ehkä myös ystävällisellä nigerialaisella verkkopisnesmiehellä. 

Eikä auta, vaikka osoite olisi joku kotimaisen oloinen perttiperhonen.fi, sillä senkin osoitteen haltija voi olla kuka vain, mistä vain, nettiosoitteilla ei ole nimisuojaa.

Muistaakseni ainakin Firefox-selaimeen saa lisukkeen, mikä näyttää haetun nettiosoitteen sijaintimaan lipun. Pitänee ottaa Firefox Operan tilalle kolmanneksi selaimeksi.

***
Toinen äkkinäistä hämmentävä asia on tulossa oleva uusi nimilaki tai sukunimilaki, mistä tullee kaiketi nykytyyliin sukupuolineutraali. Saattaa olla, ettei vanhoilla vakailla sukunimilläkään olisi tulevaisuudessa suojaa. Kuka vain voi muuttaa nimensä miksi vain. Jaakosta voi tulla Jonna ja Neasta Nestori. 

Sukunimeksikin voinee valita sen, mikä sattuu miellyttämään. Onhan sitä jo olemassa tapauksia, jolloin joku on saanut nimenmuutoksen mukana aateliselta kuulostavan fiinin etuliitteen uuden etunimensä ja sukunimensä väliin, jolloin hänestä on tullut esimerkiksi af -joku. 

Ryhtyisikö minäkin ehkä vielä isona poikana vaikka von der und zu Waldteufeliksi? Jos ei mene oikein, kaipa virkaherrat sen rekisteröintiä hakiessa oikaisevat?

Maahanmuuttajatkin voisivat sopivalla nimimuutoksella integroitua uusiin kotimaihinsa. Abdullah Ali Ibrahim voisi olla nimimuutoksella ehkä Aapo Elias Mutikainen. Kai se joku coolimpikin nimi Alille löytyisi?

Jästisuomalainen Kotivalo Himanen voisi hänkin muuttaa nimensä vaikka Huang Li Youweiksi tai joksikin. Kyllä kivan kuuloisia nimiä maailmalla riittää, mitä ne sitten paikallisesti merkitsevät, voipi olla eri juttu.

Sekaisin tässä vielä mennee tämmöinen tavallinen luonnollinen henkilö, kuka vain, mistä vain ja minkä niminen vain.

Lisäykset: 

Viestintävirasto otti pienen aikalisän.

Ongelmia tuli ja huijarit juhlivat, linkki Tivin juttuun.***

Ei kommentteja: