28.9.2016

Velkakello ja eläkekelloLinkki eläkekelloon.Linkki velkakelloon.Valtion velkalaskuri raksuttaa, mutta niin juoksee eläkevarojenkin laskuri. Ylläolevat lukemat on kopsittu 21.1. 2018. Velkakelloa on vilauteltu vuosia vaikka missä, mutta eläkekello onkin puntarissa painavampi ja ehkä lopulta merkittävämpi.

Eläkerahastoista on intrigöörikin joskus kirjoitellut, joten ei nyt enempää. Ajatuksiahan nämä hirmuiset rahasummat herättävät maassa, jossa on kuulema ollut jo kauan laukeamassa hurja eläkepommi ja säästää pitää niin, että silmiä vetää kieroon. 

Talousnobelisti Holmström pelotteli äskettäin, ettei eläkettä enää riitä kunnolla tuleville sukupolville. Moni on ollut toista mieltä, kuten tämän blogin kirjoittaja

Eläkerahastot uuteen ennätykseen, linkki IL:n juttuun 2.6.2017.

Eläkerahastot eli samoin tein eläkeläiset ovat myös Raimo Ilaskiven mukaan Suomen luottokelpoisuuden takaajina. Joten ei sitä meikäkään ole joutessaan ihan puppua kirjoitellut. Linkki blogiin.

***
STT kertoi 19.9.2017, että norjalaisten öljyrahastossa on jo biljoonaa taalaa eli tuhat miljardia dollaria, euroissa se rahavuori on 833 miljardia.  

Toiseksi Suomi jää melkein 200 miljardin euron eläkerahastojensa kanssa, vaikka hyvin on täälläkin hillottu. Suomella ei ole öljyä maassa, eikä meren pohjalla. Kaikki parhaat malmiot etsitään ja jaetaan ilmatteeksi, ilman kaivosveroa, kansainvälisille kaivosyhtiöille. 

Miten sitten Suomen käy, kun pian EU:ssa kaikki vastaavat taloudellisesti kaikista kupruista? Norjalaiset jättivät viisaasti unionin jäsenyyden väliin, kuten tekevät järkevät islantilaisetkin. 

Velkaa valtio saa ja ottaa alvariinsa lisää päästen sillä nyt miinuskoron johdosta jopa tienaamaan. Ehkä tuommoisten rahajuttujen ajattelu on pelkkää tylsyyden torjumista, sillä natsien, stalinistien, sekä kansalaisten vihapuheiden, rasismin torjunta ja esim. äärifeminismin edistäminen on Suomessa paljon tärkeämpää. Vai mitä?

Lisäilyjä:

Veikko Huuska päättelee euron olevan toivoton tapaus.

Josa Jäntin blogikirjoitus eläkkeistä.

Mihin Suomen eläkepotti on sijoitettu, KU.

Ovatko eläkerahastot julkisen talouden panttivankina? Linkki blogiin.

***

Ei kommentteja: