5.9.2016

Muslimit kasvussa, kristittyjä vainotaan

Mielenosoitus Jemenissä viitisen vuotta sitten.
Kristinusko on vielä selvästi suurin uskonto maailmassa, mutta muslimit saattavat tavoittaa kristittyjen määrän vahvan väestönkasvun ansiosta jo vuosisadan puolivälissä. Vuonna 2010 kristittyjä oli 2,2 miljardia ja muslimeja 1,6 miljardia. Ennusteiden mukaan muuttovyöry Eurooppaan ei ole ainakaan vähenemässä.

Muslimien väestönkasvu ylittänee maailman keskimääräisen väestönlisäyksen jopa kaksinkertaisesti. Muslimeilla on korkein syntyvyys, keskimäärin 3,1 lasta naista kohti, mikä ylittää reilusti korvaavan väestönkasvun tason, 2,1 lasta naista kohti.

Muut maailman uskonnot kasvavat Pew-foorumin ennusteiden mukaan suunnilleen koko väestön keskimääräistä tahtia. Hindujen määrä kasvaa ennusteiden mukaan miljardista noin 1,4 miljardiin. Buddhalaisten määrä pysynee melko vakaana, koska väestö ikääntyy ja syntyvyys on alhaista Kiinassa, Thaimaassa ja Japanissa.

Eurooppa on ainoa maanosa, missä koko väestön määrän ennustetaan laskevan. Kristityt säilyvät kyllä selvästi suurimpana ryhmänä Euroopassa, mutta vuonna 2050 heidän osuutensa ennustetaan painuvan alle kahteen kolmasosaan väkiluvusta. Muslimeja eurooppalaisista olisi tuolloin varovasti arvioituna 10 prosenttia, kun prosenttiluku oli 5,9 vuonna 2010.

Myös hindujen ja buddhalaisten määrän Euroopassa ennustetaan jonkin verran kasvavan maahanmuuton takia. Vahvinta maailman väestönkasvu, sekä kristittyjen että muslimien, on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Neljä kymmenestä maailman kristitystä asukkaasta elää Afrikassa.
Suurin väestönkasvu keskittyy
punaisille alueille Afrikkaan.

Liikaakin elinvoimaa?

Maailman islamilaisessa talousfoorumissa elokuussa Indonesian presidentti Joko Widodo oli "optimistinen", kertoo Washington Post. Pressa kertoi tutkimuksiin vedoten, että muslimien määrä saattaa kasvaa jopa 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Muslimien määrä maailmassa saattaisi ylittää kristittyjen määrän ainakin vuoteen 2070 mennessä. Suuri väestönkasvu merkitsisi samalla muslimimaailman voimakasta nuortumista. Lasten kuolleisuuden oletetaan edelleen vähenevän samalla kun syntyvyys pysyy korkealla.

Jakartan talouskokouksessa havaittiin minareettien yllä myös tummia pilviä, sillä nuorilla lienee jatkossa entistä enemmän vaikeuksia löytää työpaikkoja, mikä voi johtaa sosiaaliseen epävakauteen. Luvassa lienee lisää levottomuutta ja turhautumista. Kokouksessa oltiin huolissaan myös nuorten radikalisoitumisesta, mitä erilaiset Isiksen kaltaiset terroristijoukkiot lietsovat.

Esimerkiksi Iranissa ja Malesiassa on jo toteutettu syntyvyyttä alentavaa politiikkaa. Silti maailmanlaajuisessa muslimiyhteisössä syntyvyys on alentunut varsin paljon hitaammin kuin muualla maailmassa.

Talousfoorumissa nähtiin optimistisesti islamissa olevan kasvullista elinvoimaa, mitä muissa uskonnoissa ei ole. Väestönkasvun pelättiin olevan myös kielteinen asia, koska parempia ja kestävämpiä elinoloja luovaa tuottavaa työtä ei ole helppo synnyttää mm. Lähi-idässä tai Afrikassa.


***






Kristittyjä vainotaan eniten


Meikäläisen julkisen keskustelun perusteella muslimit, lähinnä 1990-luvun alusta lähtien maahan tulleet ryhmät, olisivat jopa koko ajan pahastikin vainon ja rasismin kohteina. Syrjinnästä syytellään kärkkäästi kantasuomalaisia. Heitä eli meitä myös syytetään virallisesti, sillä oikeuslaitoksen tuomioita napsahtelee melko herkästikin rasismista, uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Vihapuheesta tai lähinnä vihakirjoittelusta syytellään, vaikka rangaistavaa vihaamista ei ole laeissa edes tarkemmin määritelty.

Suomessa kristittyjä tai muita uskovaisia ei ole liiemmin vainottu satoihin vuosiin, mutta muualla pallolla tilanne on nykyisinkin aivan toinen. Viime vuosisadalla arvioidaan surmatun uskonsa takia jopa yli 45 miljoonaa kristittyä.


Euroopan neuvoston alainen International Society of Human Rights -järjestö arvioi, että kaikista uskontonsa vuoksi vainotuista maailman ihmisistä on kristittyjä noin 80 prosenttia. Kristityt ovat maailman vainotuimpia oman uskontonsa tunnustajia. Arvioidaan, että nykyisin yli 200 miljoonaa kristittyä kärsii jonkinasteisesta vainosta ja syrjinnästä, rasismistakin pitää silloin puhua.

3.6.2020:  Hyvin ikävä kiinalainen juttu.
***
Pahin vainoaja maailmassa lienee Pohjois-Korean yksinvaltainen kommunistihallinto, joka sulkee kymmeniä tuhansia kristittyjä erittäin pahamaineisille vankileireille. Leireillä kaikenlaisia vankeja murhataan, heitä kuolee nälkään, sairauksiin ja kidutettuina.

Pahimpia kristittyjen vainoajia ovat myös monissa maissa toimivat ääri-islamistit, jotka järjestelmällisesti vainoavat ja murhaavat kristittyjä. Tällaisia maita ovat Somalia, Irak, Syyria, Afganistan, Sudan, Iran ja Pakistan. Lisäksi mm. Eritreassa vainotaan kristittyjä. Jostakin syystä juuri näistä maista kulkeutuu Suomeenkin eniten pakolaisia, eri syistä.

Hyvin synkkää on jatkuvista sisällissodista kärsivässä Sudanissa, missä islamilaiset janjaweed-joukot ovat surmanneet arviolta 1,5 miljoonaa kristittyä. Verityöt jatkuvat siellä kaiken aikaa. Kongo on murhattujen lukumäärää ajatellen ehkä mustin piste maailmassa, tosin sisäisten sotien osapuolet ovat siellä olleet pääosin kristittyjä. Ruandassa joukkomurhat olivat etnisiä.

Janjaweedit ja sen kaltaiset, yleisesti ääri-islamisteiksi luettavat, rosvo- ja murhajoukkiot tappavat yhtä häikäilemättä myös toisia muslimeita, aivan keitä vain. Tarkkoja tietoja nykyään tehtävistä kristittyjen murhien määristä ei ole, arviot vaihtelevat yli tuhannesta uhrista 7000 - 8000 murhattuun ihmiseen vuodessa.

***
Suomen valtakirkko on ainakin johtajiensa suulla tavan takaa tuomitsemassa suomalaisia mm. rasisteiksi ja vihapuhujiksi. Ehkä vallitsevaa todellisuutta ja asioiden toista puolta kannattaisi kirkossakin ajatella samalla, kun availlaan kirkkojen ovia paperittomille pakolaisille, joita valtio vain haluaisi avustaa palaamaan turvallisesti lähtömaihinsa ilman rikollisten ihmissalakuljettajien heille muodostamaa uhkaa.

Suojaa ja ruokaa jonkun pitäisikin tarjota hädänalaisille ihmisille, mutta kirkko voisi jättää vähemmälle edes suomalaisten syyllistämisen kelloja moukuttamalla. Vai tarkoittaako se kirkonkellojen soitto ikivanhaan tapaan sitä, että paha vihollinen on jo hyökännyt maahamme? Mitä se taas tarkoittaa, sitä voi jokainen itse pähkäillä.

Sijaa majataloina joskus toimivista kirkoista soisi löytyvän myös kantasuomalaisille kodittomille, joita on isoissa kaupungeissa ikävä kyllä vielä tuhansittain. 

***



Joka 9. kristitty kokee vakavaa vainoa- Yhteensä 245 miljoonaa kristittyä kärsii vakavasta vainosta. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. 

Open Doors -järjestön julkaisema tämän vuoden World Watch List raportoi,
että maailman väkirikkaimmat valtiot Kiina ja Intia rajoittavat
yhä enemmän kristittyjen uskonnonvapautta.

World Watch List (WWL) seuraa kristittyjen uskonnonvapaustilannetta 150 maassa. Listaus
perustuu laajoihin maaedustajien lausuntoihin sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden
selvityksiin. Vuoden 2019 World Watch List on koottu ajanjaksolta 1.11.2017–31.10.2018.
Tutkimus osoittaa, että seuratuista 150 maasta 73:ssa kristityt kokivat äärimmäistä, erittäin
vakavaa tai vakavaa vainoa. Vuosi sitten näitä maita oli 58.

Kun kaikki tutkimuksen kohteena olleet maat huomioidaan, joka yhdeksäs kristitty
maailmassa kokee vakavaa vainoa. Viime vuonna luku oli joka kahdestoista. Alueelliset erot
ovat kuitenkin merkittäviä. Eniten vainoa koettiin Aasiassa, johon YK:n määritelmän mukaan
kuuluu myös Lähi-itä: siellä vainoa koki joka kolmas kristitty. Afrikassa joka kuudes ja
Latinalaisessa Amerikassa joka 21. kristitty joutui vainon kohteeksi.

"Uskonnonvapaus on keskeinen ihmisoikeus. Siellä missä uskonnonvapaus ei toteudu,
harvoin toteutuvat muutkaan ihmisoikeudet. World Watch List ei siis kerro vain yhden
uskontoryhmän asemasta vaan heijastaa laajempaa yhteiskunnallista tilannetta", Open Doors Finland ry:n toiminnanjohtaja Miika Auvinen toteaa.

Pahiten kristittyjen uskonnonvapautta rajoitetaan edelleen Pohjois-Koreassa, joka on ollut
sijalla 1. vuodesta 2002 lähtien. Pohjois-Koreaa seuraavat viime vuoden tapaan Afganistan
ja Somalia, joista kummassakaan ei toimi julkisesti yhtään paikallista kirkkoa. Libya on
noussut sijalle 4. Seuraavina tulevat Pakistan, Sudan, Eritrea, Jemen ja Iran. Intia on
noussut sijalle 10. 

Intian ja Kiinan tilanne on heikentynyt. Intia on sijalla 10. Intia on noussut viime vuoden 11. sijalta kärkikymmenikköön, korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Viime vuosina Intian kristittyyn vähemmistöön on kohdistunut yhä räikeämpää
syrjintää, vainoa ja väkivaltaa. 

Taustalla on hindunationalistisen BJP-puolueen murskavoitto vuoden 2014 parlamenttivaaleissa. BJP-puolue on asettanut tavoitteekseen tehdä Intiasta
hinduvaltion vuoteen 2021 mennessä. Hindunationalistisen ideologian mukaan vain hindu
voi olla intialainen. Tämän seurauksena esimerkiksi kahdeksassa maan 29 osavaltiosta on
säädetty laki, joka kieltää kääntymisen kristinuskoon.

Etenkin Intian maaseudulla väkijoukot ovat tuhonneet kirkkoja, pahoinpidelleet ja tappaneet
kirkon johtajia, joissakin tapauksissa myös raiskanneet heidän vaimonsa ja lapsensa –
ilman rangaistusta. Usein kristitty, joka on tehnyt rikosilmoituksen itseensä, omaisuuteensa
tai seurakuntaansa kohdistuneesta väkivallasta, onkin joutunut syytteeseen väitetystä
“hindujen pakkokäännyttämisestä”. 

Kristittyjen ohella vainon kohteeksi ovat joutuneet myös muut maan vähemmistöuskontojen edustajat kuten muslimit ja sikhit. 

Kiina on noussut sijalta 43 sijalle 27. Kiinassa kristittyjen tilanne on pahin yli vuosikymmeneen. Kaikkea uskonnollista toimintaa seurataan ja rajoitetaan entistä voimakkaammin. Julkisten valvontakameroiden käyttö ja uusi kasvojentunnistusteknologia on viritetty Kiinassa huippuunsa, mikä mahdollistaa kansalaisten kattavan seurannan.

Noin 100 miljoonan jäsenen kristillinen kirkko Kiinassa on suurin sosiaalinen voima, joka ei
ole kommunistipuolueen (89 miljoonaa jäsentä) suorassa valvonnassa. Virallisten tietojen
mukaan 10 % joidenkin alueiden asukkaista on kristittyjä. 
Alkuvuodesta 2018 Kiinassa astuivat voimaan uudet säädökset, jotka rajoittavat muun muassa uskonnon ilmaisemista ja käännyttämistä internetissä sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää kristillistä työtä.

Presidentti Xi Jinpingin mukaan niillä turvataan kansalaisten uskonnonvapaus, mutta
käytännössä toimilla lisättiin kansalaisten uskonnollisen toiminnan valvontaa. Uuden lain
soveltamista valvoo kommunistinen puolue eikä hallitus, mikä näkyy myös tilastoissa: Nyt
noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa, kun edellisen seurantajakson määrä
oli noin 20 %.

Venäjä nousee 50 maan joukkoon. Kiinan ja Intian ohella on syytä huomioida Venäjän nousu sijalle 41 tänä vuonna. Syynä ovat valtion kiristämä lainsäädäntö etenkin ei-ortodoksisia kirkkokuntia kohtaan (2% väestöstä) sekä Kaukasian alueilla kristittyihin kohdistuva vaino, joista esimerkkeinä ovat Dagestanin ja Tsetsenian alueilla tehdyt islamisti-terroristien iskut kirkkoihin keväällä 2018, Auvinen kiteyttää.

Nigeriassa murhattu ennätysmäärä kristittyjä

World Watch List 2019 -raportin mukaan 4 136 kristittyä surmattiin uskonsa vuoksi
kuluneella tutkimusjaksolla. Peräti 90% (3 731) näistä murhista tapahtui Pohjois- ja
Keski-Nigeriassa, joissa islamistiryhmittymät ovat tuhonneet kokonaisia kristittyjen kyliä.
World Watch -listaukseen päätyvät vain todennetut surmatapaukset, joissa syy-yhteys
henkilön uskonvakaumuksen ja henkirikoksen välillä on ilmeinen. Kristillisen uskonsa tähden kuolleiden määrä on siis todennäköisesti paljon suurempi.

Listan suurimmat nousijat:Myanmar (Burma) nousee sijalle 18 sijalta 24.
Keski-Afrikan tasavalta nousee sijalle 21 sijalta 35.
Algeria nousee sijalle 22 sijalta 42.
Kiina nousee sijalle 27 sijalta 43.
Indonesia nousee sijalle 30 sijalta 38.
Listan suurimmat laskijat
Irak putosi sijalle 13 sijalta 8.

Malesia putosi sijalle 42 sijalta 23 mutta keräsi vain 5 pistettä vähemmän kuin edellisenä
vuonna. Muualla vaino on siis lisääntynyt.

Uudet tulokkaat : Marokko nousee sijalle 35 sijalta 55 etupäässä parantuneen tiedonsaannin johdosta. Venäjä nousee sijalle 41 sijalta 54.

World Watch List 2019:n tutkimusmenetelmät: Vainolla tarkoitetaan World Watch List -tutkimuksessa rajoituksia, syrjintää tai vihamielisyyttä, jota yksittäinen henkilö tai ryhmä kokee kristillisen vakaumuksensa vuoksi. Tämä sisältää vihamieliset asenteet, sanat ja teot kristittyjä kohtaan.

World Watch List laaditaan tutkimalla viittä elämän eri osa-aluetta, joilla kristillisen uskon
harjoittamista rajoitetaan eri maissa. Näitä osa-alueita ovat: vapaus uskoa yksilönä,
perheessä, yhteisössä, yhteiskunnassa ja seurakuntana. Listauksessa tutkitaan erikseen
myös kristittyihin kohdistuvaa väkivallan ilmenemistä, kuten surmatapauksia ja kirkkojen
tuhoamista.

World Watch List (WWL) on julkaistu vuodesta 1992 alkaen vuosittain. Listalle on koottu
tietoa kristittyjen tilanteesta 150 maassa. Listauksen tiedot perustuvat maiden edustajien
lausuntoihin sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden selvityksiin. Kansainvälinen
uskonnonvapauden instituutti (IIRF, International Institute for Religious Freedom) on
auditoinut eri maiden pistemäärien laskemiseksi kehitetyt menetelmät ja maiden välisen
vertailun.



***

Ei kommentteja: