17.9.2016

Välimereltä tulijoita jo 300 000


Välimeren yli Eurooppaan on tullut 2016 melkein 300 000 
pakolaista, joista lienee hukkunut noin 3200 ihmistä.

Kreikka ja Italia kantavat edelleen päävastuun Välimeren yli tulevista venepakolaisista. YK:n pakolaisjärjestö kertoo, että Kreikkaan on tullut tänä vuonna meren yli jo yli 165 000  ja Italiaan liki 130 000 pakolaista.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan meren yli Eurooppaan on tänä vuonna tullut yhteensä lähes 300 000 pakolaista, joista on hukkunut tai kadonnut yli 3 200 ihmistä. Viime vuonna mereltä saapui vähän yli miljoona pakolaista. Salakuljettajien ahneuden eli kelvottomien ja ylilastattujen alusten takia hukkuneiden määrä oli noin 3 700.

Yli puolet tulijoista on ollut miehiä, lapsia heistä oli lähes kolmannes ja naisia vajaa viidennes. Syyriasta tulijoista oli lähtöisin 28 prosenttia, Afganistanista 14 ja Irakista 9 prosenttia. Afrikkalaisia lähtömaita ovat mm. Nigeria 8 prosentin ja Eritrea 5 prosentin osuuksilla.

***
Euroopan unionin herrakansan nyökyttelevät päät ovat taas kerran kokoontuneet Brexitin ja pakolaiskriisin tiimoilta. Ylikomissaari Juncker kakisteli ulos muodollisen puheensa, jossa hän mm. pullisteli EU:n olematonta yhteistä sotalihasta.

Intrigööri ja miljoonat muut tavikset ihmettelevät, jos enää viitsivät, mitä unioni on ehkä mahdollisesti joskus tekemässä ja mille asioille. Saa sitä ihmetellä, jos herrakansa ei itsekään sitä tiedä. Se vain tiedetään, että kriisiä riittää kriisin päälle, kuin entisen kulkuripojan pöksyissä paikkoja.

En ole kuullut, että britit aikoisivat erota Natosta, joten tynkä-unionin  sotatorven soitto lie täysin turhaa. Suurin osa jäsenmaista kuuluu jo Natoon ja loput seurannevat piankin järkisyistä perästä.

Muuten sitä sotilasliiton jäsenyyttä ei tarvittaisi, mutta kun Suomen ja Ruotsin ministereitä pelottaa niin kovasti karhun naapurissa. He kun eivät ole karhun kavereita kuin Kuusamon Sulo.

On vaikea sanoa, mitä EU:ssa pitäisi tehdä aina vain rupukuntoisille suurpankeille. Olisiko se mitään, jos jokaisessa maassa pelasteltaisiin vain omia pankkeja ja paikkailtaisiin omia kassavajeita. Kaikkien EU-maiden tai euromaiden yhteisestä kassasta, jos yhteisvastuu saataisiin aikaan, olisi aina liikaa toinen toistaan ovelampia ottajia.

***
Yhden asian jopa intrigööri tietää: Lähi-idän kiivaissa muslimimaissa ei ikinä lopeteta sotimista, kun se on kerran saatu kunnolla alkuun. Sota aiheuttaa aina vain lisää tuhoa, kuolemaa, tuskaa ja katkeruutta, joten koston kierre on loputon.

Palestiinalaisetkaan eivät koskaan tee todellista rauhaa Israelin kanssa. Vaihteleva, mutta pysyvä sotatila noiden kahden kansan välillä on jatkunut semmoiset 70 vuotta, eikä sille näy loppua. Syyriassa on niin sekava tilanne, että sellaisen purkaminen kestänee ainakin yhden sukupolven verran. 

Läntistä tukea kannattaisi antaa, kun sitä kuitenkin annetaan, lähinnä järkevimmältä vaikuttavalle porukalle kurdeille ja tässä vaiheessa erityisesti Irakin kurdeille. Irakin ja Syyrian rajat ovat aikoinaan silloisten suurvaltojen miekalla piirtämiä. Ehkä molemmat kuohuvat maat vain kannattaisi yrittää jakaa elinkelpoisiin osiin?

Isis-hirviökalifaatti lienee pian entinen, mutta sieltä henkiin jäävistä tappajista koituu vielä paha riesa Euroopassa ja Afrikassa. Terroristeille löytyy oudosti aina rikkaita tukijoita, ainakin joistakin arabimaista.

Länsimaissa pitäisi jo uskoa se, ettei Syyrian Assadia enää kannata yrittää väkisin syrjäyttää. Venäjä, Iran ja Kiina tuskin pyörtävät tukeaan Assadilta ja hänen kaartiltaan. Syyrian ja Irakin takia ei sentään kannattaisi vaarantaa maailmanrauhaa, eikä Turkin takia. Vaikka on sitä isoja sotia syttynyt turhan pullistelun takia ennenkin.

***
Pakolaisia ja muita Eurooppaan pyrkijöitä tulee riittämään. EU:n olisi pakko saada nopeasti aikaan pysyviä ratkaisuja, kuten se moneen kertaan esillä ollut isojen, kunnollisten ja pitkäaikaisten suoja-alueiden muodostaminen Euroopan ulkorajojen toiselle puolelle. Muuten meitille täällä ja myös pakolaisille käy huonosti. Miljoonia uusia tulijoita kaikilla sosiaaliherkuilla ei Eurooppa voi millään ottaa vastaan, ei edes Saksa.

Pakolaiskriisin hoitaminen maksaa joka tapauksessa hurjasti, mutta EU-maat ovat pakolaisten lähtömaihin nähden rikkaita ja EKP:lla on lupa painaa rahaa. EU:n yhteisiä ratkaisuja tarvitaan. Muuten kansalliset irtiotot korostuvat ja ainakin suuret eurooppalaiset aatteet hupenevat silloin olemattomiin nopeammin kuin konjakit komission jalopuisista kaapeista. Rauhanaatekin saattaa väljähtyä.

Suomessa ei osata yksin päättää juuri mistään, ei ainakaan mistään kantaväestölle todella tärkeistä asioista. Jos ensi vuonna tai seuraavana vuonna Suomen rajoille tulisi taas kymmeniätuhansia pakolaisia tai enemmän, politiikomme olisivat yhtä lailla lässyttäviä turhapuroja kuin ennenkin. Sen seurauksena monille täälläkin kävisi oikeasti huonosti. 

Vai onko joidenkin päättäjien tavoitteena tehdä Suomesta väkivaltaistuvan basaaritalouden suurvalta? Sellainen meininki koskisi silloin kai vain köyhempää kansaa?

Linkki: Israelissa ei uskota rauhaan palestiinalaisten kanssa? Ylen juttu.


***Ei kommentteja: