Gaian ensimmäinen kartoitus. |
Gaia kiertää Lagrangen 2 pistettä puolentoista miljoonan kilometrin päässä meistä. Luotaimen kartoitusurakka jatkuu vielä vuosia. Laitteiston "silmä" yltää liki 5 000 valovuoden päähän, menneisyyteen.
Gaia. |
***
Euroopan lipussa ja tunnuksessa on tusinan kullanvärisen tähden muodostama ympyrä tummansinisellä taustalla. Tähdet symboloivat Euroopan kansojen ihanteita, solidaarisuutta ja harmoniaa. Tähtiä kiertää yhtenäisyyttä edustava ympyrä, minkä piti kai olla sitäkin varten, etteivät kultaiset tähdet karkailisi. Siniväri tarkoittanee jotain taivaallista.
EU:n lipussa on siis aika vähän tähtiä, mutta Euroopan keskuspankissa EKP:ssa on sitäkin enemmän bittirahaa. Kuuluisat saksalaiset humoristit vitsailivat jo vuosia sitten, että kyllä keskuspankki ostaa, se ostaa vaikka vanhoja polkupyöriä.
Kyllä EKP on ostanutkin. Äskettäin lehdet kertoivat, että keskuspankin bondiostot ylittivät jo 1 000 miljardin euron rajan. Luulisi, että sillä melkein tähtitieteellisellä summalla, ykkönen ja yhdeksän nollaa, saisi edes hyvät fillarit ja kunnon diskorahat kaikille unionin alueen 500 miljoonalle asukkaalle. Vaan eipä ole uuden pyörän ketju pihassa rallattanut, eivätkä ole irtonaiset setelit käsissä kahisseet.
Bondin Jameksella on fiktiivinen lupa tappaa ja EKP:n bondeja ostavilla "marioneteilla" on oikea lupa painaa tai luoda tyhjästä rahaa. Jos EKP oikeasti painattaisi tuhat miljardia setelirahaksi, painokoneet kävisivät pitkään kuumina ja tuommoista rahamäärää kuljettamaan tarvittaisiin isompi rekkaralli tai juna.
Joka tapauksessa "yhteinen" keskuspankkimme on jo puksautellut markkinoille euroja kymmenen kertaa enemmän, mitä Linnunradassa on tähtiä. On siinä sormi hyppinyt näppiksellä, eikä ole Frankfurtin huikeassa pankkipalatsissa istuttu tyhjän panttina. Vai mikä sen elvytyspantin arvo lienee?
***
Kauppalehti toi terveisiä keskuspankkien toimintaan liittyen rapakon toiselta puolen, jossa "Tohtori Tuhoksi" kutsuttu suursijoittaja Marc Faber pelkää koko talousjärjestelmän romahtavan, jos keskuspankit alkavat syöttää hurjasti rahaa markkinoille.
”He voivat halutessaan kaupallistaa lopulta kaiken, jolloin valtio omistaa kaiken", Faber sanoo. Hänen mielestään keskuspankki voi muuntaa talouden kommunismiksi ja sosialismiksi, jolloin tuotanto ja kulutus tapahtuu valtiojohtoisesti.
Faber veikkailee, että nykysosialismin pohjakosketus eli Venezuelan tilanne voi odottaa USA:ta jo viiden vuoden päästä.
Miten meitille sitten käy Euroopassa? Intrigööri jättää veikkailut väliin, sillä Suomesta löytyy talousguruja yhtä paljon kuin urheiluselittäjiä ja se onkin iso porukka. Molemmat selitysten mestarit ovat kyllä joskus asioista ihan pihalla kuin intrigööri.
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti